Cazare Timisoara

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Zone
Facilitati
Facilitati in camera
Cazare Timisoara

Timisoara este unul dintre cele mai comopolite orase ale Romaniei. Este situat in vestul Romanie, in regiunea istorica Banat, fiind al treilea cel mai mare oras ca numar de locuitori din tara. Asezarea geografica favorabila, langa granita cu Ungaria si Serbia, si distanta de doar 700 km fata de 13 capitale europene ii confera Timisoarei un renume de spatiu multietnic si multicultural. Populatia este formata preponderent din comunitatea romana, dar exista comunitati si de maghiari, germani, sarbi, evrei, bulgari, ucrainieni si rromi. Fiind un oras multiconfesional sunt prezente religiile ortodoxa, romano – catolica, penticostala, reformata, greco – catolica si mozaica.

Timisoara este cel mai important centru universitar din vestul tarii si al patrulea ca marime dupa Bucuresti, Cluj Napoca si Iasi. Invatamantul superior a luat fiinta odata cu infiintarea Politehnicii in 1920. Universitatile de stat si particulare ofera studentiilor pregatire in medicina, farmacie, stiinte agricole, medicina veterinara, matematica, informatica, fizica, drept, arte, comunicare si economie. Cele mai importante universitati din Timisoara sunt Universitatea de Vest si Universitatea Politehnica.

Ascensiunea economica, asezarea geografica aproape de granitele tarii si infrastructura treansporturilor bine pusa la punct a dus la dezvoltarea turismului si implicit a cresterii unitatilor hoteliere. Astfel, conform Ministerului Turismului, in Timisoara exista 104 unitati de cazare, ingloband vile, hoteluri, pensiuni turistice si apartamente de inchiriat din toate categoriile de clasificare.

 

Transportul rutier si aerian

In Timisoara exista o vasta retea de transport compusa din transportul public, firme de taxi, transport aerian si transport feroviar. Fiind unul dintre cele mai importante si dezvoltate orase ale Romaniei, au fost puse la dispozitia calatorilor si turistilor diverse modalitati de deplasare atat in interiorul orasului, cat si spre alte zone ale Romaniei.

Cele 85 de autobuze, 130 de tramvaie si 50 de autobuze ale Regiei Autonome de Transport Timisoara asigura transportul calatorilor pe cele 29 de linii urbane. Acestea circula in functie de intervalul orar si de zi, facand legatura intre cele mai importante puncte ale orasului. De asemenea, liniile metropolitane ofera curse regulate spre zonele marginase ale Timisoarei. Firmele de taxi asigura necesarul neacoperit de mijloacele de transport in comun, oferind promtitudine si confort. In Timisoara exista opt firme de taxi printre care Fan Taxi (0256.944), Taxi Euro (0256.941), Taxi Grup (0256.207.207) si Taxi Timisoara (0256.946) ofera curse cu preturi incepand de la 1,49 RON/km.

Din autogarile Autotim si Super Imposer autobuzele si microbuzele ofera curse regulate spre comunele si orasele din judetul Timis, dar si curse directe spre orase importante precum Arad, Oradea, Cluj Napoca, Brasov, Bucuresti, Baia Mare, Sibiu sau Pitesti. De asemenea, exista curse internationale directe spre Austria, Ungaria, Elvetia, Spania, Suedia si Danemarca.

Timisoara dispune de patru gari, prin care trec zilnic peste 120 de trenuri, cu legaturi directe spre Oradea, Targu Mures, Alba Iulia, Iasi, Arad, Bucuresti, Brasov si Deva. De la Timisoara exista legaturi internationale directe spre Belgrad, Budapesta, Viena si München.

Transportul aerian ocupa un loc important in reteau de transport a Timisoarei. Aeroportul International Traian Vuia asigura zboruri spre destinatiile interne Bacau, Bucuresti, Craiova si Iasi, iar spre destinatiile externe operatorii aerieni asigura curse regulate spre Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Moldova si Spania.

Prin dezvoltarea infrastructurii rutiere s-a facilitat accesul spre orasele importante din Romania, dar si spre tarile din Europa. Astfel, cele patru drumuri nationale, DN69, DN6, DN59 si DN59A, leaga Timisoara cu Moravita, Jimbolia, Bucuresti, Craiova si Arad. Pe drumurile europene E70 si E671 se poate ajunge la Arad, Oradea, Satu Mare, Bucuresti, Bulgaria, Spania, Turcia sau Italia.

 

Obiective turistice si institutii

„Mica Viena” detine cel mai amplu ansamblu de cladiri istorice din Romania, construite cu influente baroce si arhitecturi diferite. Numeroasele piete si spatii verzi au adus orasului si renumele de “Orasul parcurilor”.

Cea mai veche piata din Timisoara, Piata Unirii, a fost amenajata in stil baroc. Piata, initial, a fost denumita dupa comitelul Stefan Lasonczy, ucis de turci in 1552. Numele de Piata Unirii o primeste in 1919 pentru ca aici s-au oprit trupele romane care au intrat in Timisoara. Acesta este inconjurata de numeroase obiective turistice precum Cladirea bisericii ortodoxe sarbe, Casa cu lei, fantana cu apa minerala sau Casa Bruck , care a fost construita in 1910 de catre arhitectul Laszlo Szekely. Palatul Baroc, prezent in Piata Unirii, a adapostit de-a lungul timpului mai multe institutii, printre care: Oficiul Minier, Casieria Militara, Comitatul Timis, Institutul Agronomic, iar in prezent este sediul Muzeului de Arta. Un alt obiectiv turistic aplat in aceasta piata este Domul romano-catolic, care a fost construit intre anii 1736 si 1774, avand un stil baroc cu decoratiuni din piatra si stuc. Interiorul prezinta 9 altare decorate in stil baroc si rococo, impodobite cu icoane vechi. Datorita acusticii deosebite aici sunt sustinute concerte de orga. Langa Romul romano-catolic se afla Catedrala Ortodoxa Sarba, o cladire construita intre anii 1744 – 1748 in stil baroc.

Locul de plimbare al inaltei societati timisorene demult apuse, ce era bine iluminat, cu restaurante si magazine de lux, Piata Victoriei, este astazi una dintre cele mai largi zone pietonale din Timisoara, inconjurat cu numeroase obiective turistice reprezentate prin palatele impunatoare Lofler, Merbl, Neuhauss si Hilt. In linie cu celelate palate, se afla si Palatul Lioyd cu o arhitectura ecletica cu influente seccesion. A fost construita intre 1910 – 1912, iar astazi adaposteste Rectoratului Universitatii „Politehnica” din Timisoara. Stilul traditiei religioase romane imbinat cu cea bizantina – moldoveneasca se poate observa la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, care a fost construita intre 1936 si 1940 si cuprinde o impresionanta colectie de peste 3.000 de carti bisericesti rare, peste 800 de icoane si picturi, peste 130 de obiecte bisericesti, 10 artifacte de metal pretios si 10 vesminte.

Replica mica a Pietei Unirii, Piata Traian, a fost denumita in trecut Kossuth tér si Haupyplatz. A fost proiectata de inginerii militari in 1740 , iar astazi ascunde adevarate obiective turistice importante precum Sfanta Cruce, Palatul Comunitatii Sarbe, Clopotul Durerii sau Palatul Mercur. De asemenea, aici se afla si Biserica romano-catolica Mileniului construita intre 1896 – 1901 in stil neo-roman.

 

Timp liber

Timisoara este plina de locuri de recreere, prin numeroasele parcuri de care dispune, dar si de locuri de distractie. Turistii si localnicii pot alege sa urmareasca un spectacol de teatru intr-una dintre cele patru institutii de arta, sa faca o plimbare prin diversele parcuri sau la gradina zoologica, sa viziteze muzeele care prezinta istoria Banatului, sa vizioneze un film la cinematografele din oras sau sa petreaca o dupa amiaza relaxanta la cumparaturi in incinta celor doua centre comerciale.

Palatul Culturii a fost construit intre anii 1871 – 1875, dupa planurile arhitectilor vienezi Helmer si Fellner. Cladirea in stil Renascentist adaposteste patru institutii de arta: Opera Romana, Teatrul National "Mihai Eminescu", Teatrul German de Stat si Teatrul Maghiar "Csiky Gergely". Acestea prezinta spectacole atat din repertoriul national, cat si din cel universal.

Pentru cei care doresc sa vizioneze un film, complexul cinematografic Cinema City pune la dispozitie 7 sali din care 5 sali 3D digital, unde se proiecteaza filme romanesti si straine.

Vizitarea muzeelor ofera un prilej de cunoastere asupra istoriei Banatului, a artei si a vietii crestine. Muzeul Banatului prezinta intreaga perioada de timp din preistorie si pana in prezent a provinciei istorice Banatul Timisean prin colectiile de arheologie, geme si camee, numismatica, memorialistica, carte veche romaneasca si straina, cartografie, istorie si stiintele naturii. Muzeul Satului Banatean este singurul muzeu cu profil etnografic din Romania care cuprinde centrul civic al satului, format din Primarie, Biserica, Scoala, Casa Nationala (cu destinatie culturala) si birt. In Muzeul de Arta puteti descoperi obiecte si lucrari de arta in colectiile Baba, Arta Contemporana, Arta Banateana Veche, Arta Banateana din secolul al XIX – lea si al XX – lea, Arta Decorativa si Arta Europeana.

Unul dintre cele mai frumoase parcuri ale orasului Timisoara este Parcul Rozelor. Pe o suprafata de 1 ha exista 600 de specii de trandafiri. Trandafirii sunt plantati pe opt grupe, in carouri in forma de romb.

Pe o suprafata de 6,34 ha se intinde cea mai noua gradina zoologica din Romania. Cele 16 habitate adapostesc 29 de specii si un numar de 144 de animale, printre care ursul brun, renul, poneiul, leul, cangurul pitic, strutul, lebada neagra, iguana si broasca testoasa.

Centrul comercial Iulius Mall din Timisoara a fost inaugurat in 2005 si extins in 2009, fiind cel mai mare mall di afara Capitalei. Acesta ofera 330 de magazine ale brandurilor nationale si internationale grupate pe zone tematice de moda si stiluri de viata. Divertismentul este garantat prin complexul cinematografic, sala de fitness, clubul de bowling si biliard, piscina, patinoarul Ice si Play Zone.