Cazare Piatra-Neamt

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Zone
Facilitati
Facilitati in camera
Cazare Piatra-Neamt

Prezentare

Orașul Piatra Neamț este reședința județului Neamț și este situat pe valea Bistriței în nord–estul României. La început a purtat denumirea de Piatra, cuvântul Neamț fiind adăugat în 1859 pentru a putea fi deosebit de alte localități care purtau numele de Piatra. Devine reședință de județ abia în 1968 în urma reformei administrativ–teritoriale. Populația este predominant formată din comunitatea de români, dar există și maghiari, rromi, germani, ucrainieni, și ruși–lipoveni.

Edicație

Învățământul superior este reprezentat de filialele universităților din Cluj-Napoca, Iași și București. Astfel, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor aparține de Universitatea A. I. Cuza din Iași, Facultatea de Muzică aparține de Universitatea Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, iar din București are filiale Academia de Studii Economice.

Turism

Fiind o zonă cu o istorie bogată și o așezare geografică în apropierea spațiilor verzi, turismul a fost dezvoltat de-a lungul timpului, fiind construite noi unități de cazare. Astfel, în Piatra Neamț există 40 de structuri de cazare, printre care pensiuni, hosteluri, hoteluri, campinguri, vile și apartamente de închiriat.

Transportul rutier și aerian

Fiind unul dintre cele mai vechi orașe din Moldova, Piatra Neamț a dezvoltat de-a lungul timpului un sistem de transport în care se regăsesc transportul feroviar și rutier.

Transportul public a fost început abia la mijlocul secolului al XIX-lea. Astăzi orașul beneficiază de linii de circulație bazat pe 7 linii de autobuz și 7 linii de troleibuze care acoperă cerințele călătorilor. Firmele de taxi vin în ajutorul celor care doresc o călătorie rapidă pe rutele unde transportul local nu poate ajunge. Prețurile firmelor Taxi Luca (0233 224 488), Taxi Vali (0233.224.477) și Taxi Anny (0233 225 555) încep de la 2 RON/km.

Pentru transportul intern și interjudețean sunt puse la dispoziția călătorilor autobuze și microbuze cu plecare din autogările orașului. Din autogara situată în apropierea gării se poate lua autobuze care au destinații internaționale spre Bulgaria, Germania, Ungaria, Anglia și Italia.

Transportul feroviar este deservit de peste 10 rute puse la dispoziția călătorilor spre Bicaz, București, Bacău, Ploiești și Focșani. Cele trei drumuri naționale, DN15 dinspre Bacău sau Bicaz, DN15C dinspre Târgu Neamț și DN15D dinspre Roman, oferă un acces facil spre orașele importante din România. 

Orașul Piatra Neamț nu beneficiază de aeroport, dar are două aeroporturi apropiate, Bacău și Suceava, de unde se pot lua curse interne și externe.

Obiective turistice și instituții

Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei este cel mai vechi monument istoric din Piatra Neamț. În prezent pot fi vizitate ruinele acesteia, printre care și un zid de piatră gros, care face parte din vechea citadelă geto–dacică.

Curtea domnească din Piatra Neamț a fost construită între 1468–1475, fiind ctitorită de Ștefan cel Mare. Aceasta cuprinde biserica Sf. Ioan și Turnul Clopotniță, construit în 1499. În epoca modernă a fost adăugat un foișor de pază.

Doi domnitori și-au pus amprenta pe Biserica de lemn din cartierul Văleni. Primul ctitor a fost Petru Rareș, iar cel de-al doilea Alexandru Lăpușneanu. Aceasta a fost construită din bârne și scânduri groase de brad și stejar pe temelie de piatră, cu acoperiș de șindrilă.

Un muzeu deosebit se poate vizita în Piatra Neamț. Muzeul de Artă Neolitică Cucuteni este unic în Europa. Deschis în 2005, acesta cuprinde o colecție de peste 300 de piese din cadrul Culturilor Precucuteni-Cucuteni .

Casa memorială Calistrat Hogaș a fost deschisă în 1969 de către fiica cea mică, Sidonia, fiind singurul muzeu dedicat prozatorului. Aici a fost reconstituită atmosfera din casa unde Calistrat Hogaș și-a petrecut cea mai mare parte din viață, cu ajutorul unor numeroase obiecte personale.

 

Timp liber

Una dintre cele mai mari atracții ale orașului Piatra Neamț o reprezintă telegondola. Aceasta pornește din gara CFR și urcă pe Muntele Cozla. Aici se găsește Parcul Cozla, care a fost amenajat între anii 1900–1904. În timpul verii, aici se poate sta la iarbă verde, se poate face plajă și se poate admira orașul și împrejurimile sale.

Pe iubitorii de spectacole de teatru actorii Teatrului Tineretului îi așteaptă cu un repertoriu bogat, într-o clădire construită între anii 1929–1947. Aici au loc reprezentații încă din anul 1959.

Shopping City Piatra Neamț și Galleria Piatra Neamț își așteaptă vizitatorii pentru câteva ore de relaxare, punând la dispoziția acestora magazine de îmbrăcăminte, încălțăminte, cosmetice, accesorii, electronice și articole sportive, cafenele, restaurante și numeroase locuri de divertisment.