Prezentare
Târgu Mureș, cunoscut și sub denumirea de “Orașul florilor”, se află situat în centrul țării, fiind reședința celui mai mare județ din Transilvania. Localitatea puternic urbanizată a fost de-a lungul timpului un important centru comercial și industrial al Transilvaniei. Aici trăiește cea mai mare comunitate de maghiari din România. Din punct de vedere confesional sunt prezente comunități de ortodocși, romano-catolici, reformați, evanghelici și greco-catolici.
Economie
Economia a cunoscut o creștere importantă, în Târgu Mureș având sediul cel mai mare producător de îngrășăminte din România, Azomureș, dar și alte societăți importante din diferite domenii de activitate.
Educație
Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș este una dintre cele mai cunoscute și bine cotate din țară. Este singura universitate pe domeniul sănătății cu predare și în limba maghiară. De asemenea, aici a luat ființă, în 1990, cel mai mare serviciu mobil de urgență, reanimare și descarcerare, SMURD, fiind în prezent cea mai modernă unitate de primiri urgențe din țară. Acesta este amplasat în curtea Spitalulul Județean Mureș, care este cunoscut pentru diversitatea și complexitatea cazurilor tratate aici.
Turism
Fiind un oraș important din punct de vedere economic și universitar au fost înființate, conform Ministerului Turismului, 54 de unități de cazare, înglobând pensiuni, hoteluri, vile, apartamente și camere de închiriat.
Transportul rutier și aerian
Orașul Târgu Mureș are o rețea de transporturi dezvoltată care cuprinde autobuze, taxi-uri, transport pe cale ferată și transport aerian. Aeroportul Internațional „Transilvania” deservește rute spre Budapesta, Dortmund, Londra, Memmingen, Antalya și Hurghada.
Transportul feroviar leagă Târgu Mureș de majoritatea orașelor mari din România. Există legături directe spre București, Brașov și Timișoara. Legătura externă spre Budapesta se poate face prin Cluj-Napoca.
Pentru locuitori și turiști sunt puse la dispoziție, pe 25 de linii de trasport public, autobuze și microbuze care circulă pe toată raza orașului. De asemenea, există curse regulate spre marile orașe din România și curse internaționale spre Italia, Franța, Spania, Germania sau Ungaria.
Firmele de taxi pun la dispoziția călătorilor un mijloc de transport rapid cu prețuri începând de la 2,5 RON/km. Cele mai cunoscute firme sunt Cornisa (0265 943), Transaldea (0265 941) și Relaxa (0265 226 555). Firmele de de închirieri auto se găsesc la aeroport și în centrul orașului.
Târgu Mureș este străbătut de drumul european E60 care face legătura dintre București și Viena, prin Oradea și Budapesta.
Obiective turistice și instituții
Cu o istorie bogată și clădiri construite în diferite stiluri arhitecturale, orașul Târgu Mureș pregătește turiștilor o trecere prin diferite perioade istorice. Cea mai bună imagine asupra trecutului orașului o oferă cetatea medievală construită în secolul al XVII-lea, ridicată pe locul fostului castel-cetate distrus de invazia turco-tătară.
Piața Trandafirilor, o piață dreptunghiulară, marchează centrul orașului. Acesta este înconjurată de Catedrala Ortodoxă, a cărei construcție a durat 61 de ani, Casa pe Arcuri, care datează din secolul al XV-lea, fiind construită pe arcuri pentru a proteja pietonii pe timp de ploaie, Palatul Administrativ, prima clădire menită să dea un aspect urban orașului și Monumentul Latinității, care este o copie fidelă a celebrei statui Romulus și Remus.
În Târgu Mureș se mai poate vizita și Casa Flăcărilor, care a constituit în trecut unul dintre cele două bordeluri autorizate ale orașului. Clădirea a fost proiectată în stil secession și cuprindea un restaurant, o curte interioară și mai multe încăperi mici.
Timp liber
Fiind reședința unui județ în care aproape o treime din suprafață este acoperită cu păduri, orașul Târgu Mureș dispune de un spațiu aparte, anume Platoul Cornești, care oferă o panoramă asupra orașului și a văii râului Mureș. Acesta este un loc perfect pentru relaxare și plimbare, mai ales pe timpul verii.
Tot aici se găsește și cea de-a doua grădină zoologică după mărime și varietate din România. Pe o suprafață de peste 20 ha, ea oferă adăpost pentru 500 de animale din 120 specii, atât din fauna locală, cât și cea exotică. În cele cinci sectoare, primate, casa tropicală, carnivore, ierbivore și păsări, se pot admira, printre altele, diferite specii de macaci, urși, lei, leoparzi, jaguari, lebede, șerpi și iepuri.
Cele două centre comerciale din Târgu Mureș, Promenada Mall și Mureș Mall, îi așteaptă pe iubitorii de cumpărături cu magazine dintre cele mai variate, restaurante și cafenele unde poate fi petrecută o după-amiază relaxantă. În Promenada Mall este prezent și complexul cinematografic Cinema City, care dispune de multiple săli de cinematograf cu redare și în format 3D. Un alt cinema prezent în oraș este Cinema Arta, situat în centrul orașului, care oferă filme în cele trei săli dotate cu aparatură de ultimă generație pentru proiectarea de filme 2D și 3D.
Cel mai cunoscut complex de agrement din Târgu Mureș, Complexul Weekend, a fost amenajat și utilizat încă de la finele secolului al XIX-lea, în jurul unui braț al râului Mureș. El cuprinde un bazin de canotaj, bazine de înot de dimensiuni și adâncimi diferite, restaurante și terenuri de sport precum tenis, fotbal, baschet, volei și handbal.
În oraș se găsesc numeroase cafenele și cluburi care garantează distracție, dar și relaxare pentru toate gusturile.