Resedinta judetului Maramures, municipiul Baia Mare, este un important centru urban din nord – vestul Romaniei, situat la poalele Carpatilor Orientali. Atestat documentar inca din anul 1329, Baia Mare s-a dezvoltat in jurul industriei miniere specifica zonei. Populatia este compusa preponderent de comunitatea romana, dar exista si comunitati de maghiari, evrei, germani, ucrainieni si rromi. Din punct de vedere confesional, marea partea a locuitorilor apartin religiei ortodoxe, intr-un procentaj mai mic fiind adeptii religiilor romano – catolice, reformate, greco – catolice, baptiste, pensticostale si a adventistilor de ziua a 7 – a.
Economia orasului Baia Mare a crescut datorita activitatilor miniere atestate inca din secolele al II –lea si al III – lea d. Hr. Aici au fost extrase minereu, care era zdrobit, macinat si spalat, si aur, care se gasea atat in stare solida, cat si in componenta minereurilor. Mineritul si-a incetat activitatea in baza clauzelor de preaderarea la structurile Uniunii Europene.
Invatamantul superior este reprezentat de universitati de stat si private, care ofera studentilor programe de invatamant superior in conformitate cu cerintele pietei muncii. Universitatea de Nord a fost infiintata 1990, fiind sub patronajul Institutului de Politehnic din Cluj Napoca. Aceasta ofera specializari multiple in cadrul facultatilor de Inginerie, Resurse Minerale si de Mediu, Litere si Stiinte. Doua universitati particulare au filiale in Baia Mare. Universitatea Bogdan Voda din Cluj Napoca si Universitatea de Vest din Arad ofera specializari pe Managment, Marketing, Geografia Turismului, Psihologie si Drept.
Dezvoltarea economica si multiplele obiective turistice si de interest ale municipiului Baia Mare a dus la o ascensiune a sectorului turistic prin construirea de noi unitati hoteliere care sa corespunda cerintelor turistilor. Conform Ministerului Turismului, in Baia Mare exista 32 de unitati de cazare, dintre care 9 pensiuni turistice si camere de inchiriat de 2** (stele), 19 hoteluri si pensiuni turistice clasificate la 3*** (stele), doua hoteluri si o pensiune turistica care ofera servicii si acomodare de 4**** (stele).
Traficul rutier si aerian
Transportul local in municipiul Baia Mare este asigurat de firma de transport Urbis. Acesta ofera 17 linii de transport deservite de autobuze si troleibuze, care fac legatura intre cele mai importante puncte de interes din oras. De asemenea, firma Urbis efectueaza curse regulate si spre localitatile Baia Sprie, Chiuzbaia, Satu Nou de Sus, Satu Nou de Jos, Grosi, Baita si Chechis. Reteau de taxiuri asigura necesarul neacoperit de transportul public si ofera calatorilor, prin firmele de taxiuri Stoenica (0262.953), Taxiro (0262.944, 0730.944.944), Stotax (0262.222.111) si Marataxi (0262.954), promptitudine si confort la preturi incepand de la 1,90 RON/km.
Pentru transportul inter si intrajudetean sunt puse la dispozitia calatorilor autobuze si microbuze, cu plecare din autogara Azur, care efectueaza curse directe si regulate spre localitatile din judet si spre Oradea, Arad, Cluj Napoca, Borsa, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Alba Iulia si Pitesti. Spre Italia exista cursa directa in fiecare zi de luni pana sambata.
Pe cale ferata transportul calatorilor este asigurat de trenuri regio si interregio, din Baia Mare fiind curse directe zilnice spre Oradea, Arad, Timisoara, Cluj Napoca, Satu Mare, Bucuresti, Brasov, cat si un tren direct spre Budapesta.
Baia Mare este traversat de drumuri nationale si europene care fac legatura cu orasele importante mai usoara. Drumul european E58 leaga Cluj Napoca de Ucraina prin Baia Mare, iar drumul national DN18 leaga Baia Mare de Iacobeni prin Sighetu Marmatiei si Borsa.
Aeroportul International Baia Mare a fost infiintat in anul 1964, in prezent existand o cursa directa zilnica de luni pana vineri spre/de la Bucuresti.
Obiective turistice si institutii
Turnul Stefan a fost ridicat in 1446, la initiativa lui Iancu de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomita impotriva otomanilor. Construit din piatra masiva, turnul – clopotnita a fost terminat abia in 1468, sub domnia lui Matia Corvinul. Din pridvorul construit in 1763 se poate admira panorama deosebita asupra intregului oras.
Cea mai mare si puternica breasla din Baia Mare, breasla macelarilor, avea in grija turnul de aparare de langa poarta sudica a cetatii. Bastionul Macelarilor a fost construit in jurul anului 1547, de Gaspar Dragyi, cu aprobarea regelui Matei Corvin. Zidurile, groase de un metru, construite din piatra adaposteau depozitul de armament si praf de pusca, iar la nivelul 2 au fost facute goluri care serveau drept metereze.
Casa Iancu de Hunedoara reprezinta o parte din fostul castel medieval construiut pentru sotia sa, Elisabeta. Constructia reprezentativa pentru Centrul Vechi din Baia Mare a fost terminata de Matei Corvin in anul 1468. Aici se organizeaza diferite expozitii.
Cu o vizita la Muzeul Satului, puteti descoperi, pe cele 12 ha, patru zone etnografice din nordul Romanie, cunoscute de-a lungul timpului ca tari: Ţara Chioarului, Ţara Lapusului, Ţara Codrului si Ţara Maramuresului. Printre exponatele muzeului in aer liber se gasesc casa din Carpinis datata la 1758, casa Giulesti datata 1794, gospodaria Borsa datata la 1795, cea din Berbesti datata 1806, casa din Prislop de la 1811, gabanasele din Chechis datat la 1794 si cel din Fauresti la 1830, casa din Bozanta Mare datata la 1847.
In Muzeul de Mineralogie este expusa una dintre cele mai valoroase colectii de flori de mina, cu esantione unicat la nivel mondial. Acesta este declarat cel mai mare muzeu regional din Europa cu acest profil si este impartit in patru sectii: petrografie, mineralogie, zacamintele si florile de mina, unde, pe o suprafata de peste 900 mp, sunt expuse peste 1.000 de esantioane minerale, roci si fosile, iar in depozitele institutiei se afla alte 15.000 de piese.
Timp Liber
Primul planetariu public din Romania si unicul din Transilvania a fost inaugurat la data de 1 iulie 1969 in Baia Mare. Pe o suprafata de 500 mp se gasesc planetariul si observatorul astronomic, expozitii si astromagazinul. Expozitiile permanente care se pot vizita sunt “Contelatii Romanesti Traditionale”, o expozitie digitala multimedia, expozitia „Sistemul Solar”, compusa din 15 panouri de mari dimensiuni, care concentreaza tematic cele mai importante informatii privin sistemul nostru solar si expozitia „Universul in Mileniul III”.
In Baia Mare sunt prezente doua teatre, pentru cei mici si pentru cei mari. Teatrul de Papusi a fost infiintat in data de 1 iunie 1956, primul specatcol avand loc la data de 30 decembrie 1956. Repertoriul cuprinde piese din literatura universala si literatura nationala. Teatrul Municipal Baia Mare a fost fondat la data de 30 decembrie 1952. Inaugurarea a fost sarbatorita cu premierea spectacolului “Crangul de calini” de Al. Korneiciuk, iar de atnci s-au jucat peste 350 de premiere si mii de spectacole.
Iubitorii de arta cinematografica sunt asteptati in complexul cinematografic Cinema City, unde in cele 6 sali, din care 5 digital 3D, se pot viziona filme internationale si romanesti.
Pe o suprafata de 2,4 ha se intinde gradina zoologica, situata in nord – vestul orasului. A fost infiintata in 1950, in prezent existand 37 de specii dintre care 11 specii exotice cu un numar de 22 de exemplare si 26 de specii autohtone cu 200 de exemplare.
O dupa amiaza placuta si de relaxare poate fi petrecuta la complexul comercial Gold Plaza. Printre cele 100 de magazine se gasesc magazine de imbracaminte, C&A, New Yorker, Waikiki, Takko, magazine de incaltaminte, Deichmann, Leonardo, magazine de eltrocasnice, Domo, Altex, si hipermarketul Cora. Distractia si relaxarea sunt garantate de complexul cinematografic Cinema City, clubul de bowling, sala de fitness si de cafenelele si restaurantele prezente.