Cazare Iasi

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Zone
Facilitati
Facilitati in camera
Cazare Iasi

Municipiul Iasi este cel mai important oras si centru urbanistic din nord – estul Romaniei. Continua dezvoltare culturala, economica si academica impreuna cu importanta istorica au dus la recunoasterea acestuia ca una dintre cele mai infloritoare orase ale Romaniei si una dintre cele mai importante centre economice din tara. Iasiul a reprezentat de-a lungul timpului orasul premierelor, aici avand loc prima mare unire, primul spectacol de teatru in limba romana si au fost infiintate primul muzeu literar memorial, primul Muzeu de Istorie Naturala si prima universitate.

 

Economia s-a dezvoltat in jurul industriei metalurgice, a medicamentelor, a textilelor si a industriei alimentare. Populatia, desi a cunoscut o scadere in ultimii ani, plaseaza municipiul Iasi pe locul al patrulea din Romania dupa numarul locuitorilor. Majoritatea locuitorilor sunt de etnie romana, iar din punct de vedere confesional populatia epatine bisericii ortodoxe, si intr-un procentaj mic bisericii romano – catolice si altor religii.

 

Prima universitatea moderna din Romania a fost fondata in Iasi. Universitatea Alexandru Ioan Cuza este o universitate de stat de cercetare avansata si educatie, oferind studentilor 15 facultati, printre care Biologie, Chimie, Drept, Fizica, Informatica, Litere si Matematica. In Iasi a fost infiintata si prima scoala superioara de muzica din Romania. Universitatea de Arte George Enescu a fost fondata in 1860 sub denumirea de „Scoala de Muzica si Declamatiune de la Iasi”. Astazi, propune studentilor trei facultati, Muzica, Teatru si Arte Vizuale, pentru studierea si insusirea cunostintelor despre lumea artelor. De asemenea, in Iasi se mai gasesc universitati de stat si private, care ofera specializari in concordanta cu cerintele pietei muncii.

 

Dezvoltarea economica si urbanistica si importanta din punct de vedere istoric au dus la o crestere in sectorul turistic. Cererile pentru locuri de cazare au dus la ridicarea de noi unitati hoteliere care sa ofere servicii si acomodare pe gusturile tuturor turistilor si pentru toate buzunarele. Conform Ministerului Turismului in municipiul Iasi exista 68 de unitati de cazare, impartite in functie de clasificare in pensiuni turistice, hoteluri, vile, hosteluri, pensiuni de inchiriat si moteluri.

 

Transportul rutier si aerian

Transportul local este asigurat de Regia Autonoma de transport Public prin autobuze, troleibuze si microbuze, care asigura transportul calatorilor intre punctele importante ale orasului. Transportul pe pele 8 trasee de tramvai, 4 trasee de autobuz si 5 trasee de microbuze este asigurat de 150 de tramvaie, 50 de autobuze si 50 de microbuze care fac parte din parcul auto al regiei. De asemenea, exista o firma privata care asigura transportul calatorilor pe rute neacoperite de RATP Iasi.

Firmele de taxi, Euro – Taxi (0232.217.217), Delta (0232.222.222), RVR (0232.949), Unreal (0733.415.444), vin in ajutorul celor care doresc sa ajunga la destinatie rapid, oferind curse cu preturi incepand de la 1,6 RON/km. Transportul calatorilor spre orasele din Romania si spre comunele din jurul orasului Iasi exista curse cu autobuze si microbuze cu plecare din autogarile din oras. Astfel, din autogara Transbuz exista curse directe spre Bacau, Bucuresti, Suceava, Ploiesti, Cluj Napoca, Satu Mare, Constanta, Ungaria, Austria, Germania si Olanda, din autogara Eurovoyage pleaca autobuze cu rute directe spre Botosani, Roman si Italia, iar din autogara Vest Metchim pleaca autobuze spre Braila, Oradea, Brasov, Targu Mures, Sibiu, Bistrita si Bulgaria.

 

Transportul feroviar este asigurat de trenurile care circula prin cele patru gari ale orasului Iasi. Prin gara centrala din Iasi circula zilnic peste 90 de trenuri, oferind curse directe spre Suceava, Vaslui, Timisoara, Arad, Cluj Napoca, Oradea, Timisoara, Alba Iulia, Bucuresti si spre comunele si orasele din judetul Iasi. Prin gara Internationala Nicolina trec zilnic trenuri care fac legatura dintre Romania si Republica Moldova.

 

Aeroportul International Iasi este una dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate din romania, fiind infiintat in anul 1905. Exista zboruri regulate spre Bucuresti, Timisoara, Roma si Viena, iar in sezoanelor turistice sunt introduse curse spre Antalia, Alania, Italia, Franta si Germania. Orasul Iasi este strabatut de drumuri nationale si europene care fac legatura cu orase importante din tara dar si din Europa. Drumurile nationale DN24, DN28 si DN66 ofera legatura dintre Iasi si Barlad, Vaslui, Roman, Simeria si Petrosani. Pe drumurile europene E79, E58 si E583 se poate ajunge in Suceava, Botosani, Baia Mare, Oradea, Craiova, Roman, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria si Slovacia.

 

Obiective turistice si institutii

In Iasi se pot observa numeorase biserici si manastriri ctitorite de domnitorii Moldovei. Catedrala Mitropolitana din Iasi este una din cele sase catedrale mitropolitane ortodoxe din Romania. Este unul dintre cele mai marete obiective turistice si culturale ale Iasiului, bazele acesteia fiind puse de domnitorul Mihail Sturdza si mitropolitul Veniamin Costache. Lacasul de cult a fost ridicat intre anii 1833 – 1839, dupa planurile arhitectilor Johann Freiwald, Gustav Freiwald si Mihail Singurov. In 1880 au fost reluate lucrarile dupa ce in anul 1857 bolta centrala s-a prabusit. Sfintirea a avut loc in data de 23 aprilie 1887, cu participarea regelui Carol I si a reginei Elisabeta. In parte a de Sud a orasului, pe un deal inalt, se afla Manastirea Cetatuia din Iasi. Initial, aceasta a fost construita ca un complex fortificat medieval capabil sa ofere domnitorului si boierilor vremii un loc de protectie pentru o rezistenta inarmata impotriva invadatorilor. Manastirea domina peisajul prin silueta sa zvelta cu influente medievale, fiin inconjurata de un zid de piatra macinat de vreme. Manastirea Sfintii Trei Ierarhi a fost ctitorita de catre voievodul Vasile Lupu, fiind construita intre anii 1637 – 1639.

 

Aspiratia spre lumea bizantina a ctitorului este vizibila prin structurile si formele traditionale imbinate cu materiale pretioase si decoratiuni fastuoase. Aici isi dorm somnul de veci carturarul voievod Dimitrie Cantemir si primul domnitor al Romaniei, Alexandru Ioan Cuza. In Iasi mai pot fi vizitate Manastirea Bucium, Galata, Golia, Podgoria Copou, Vladiceni si bisericile Sfantul Sava, Barnovshi, Sfantul Spiridon, Biserica Armeneasca, Catedrala Romano – Catolica Veche si Catedrala Romano – Catolica Noua.

 

Orasul Iasi gazduieste numeroase statui, dintre care Statuia lui Vasile Alecsandri, Statuia lui Gheorghe Asachi, Statuia lui Miron Costin, Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, Statuia lui Mihai Eminescu, Statuia lui Mihail Kogalniceanu, si busturi ale persoanelor importante din punct de vedere istoric precum Vasile Alecsandri, Alexandru Averescu, Sergiu Celibidache, George Cosbuc, Crisan, George Enescu, Avraham Goldfaden, Nicolae Gane, Calistrat Hogas, Spiru Haret, Costache Negruzzi, Ciprian Porumbescu si Constantin Prezan. Grupul Statuar al Voievozilor, amplasat la intrarea in Parcul copou, cuprinde statuie voievozii Dragos Voda, Alexandru cel Bun, Ioan Voda cel Viteaz, Petru Rares, Stefan cel Mare si Sfant, Mihai Viteazul, Vasile Lupu si Dimitrie Cantemir.

 

Muzeul Mihai Eminescu a fost inaugurat la o suta de ani de la moartea marelui poet roman. Cladirea muzeului a fost construita in amintirea celui care a locuit, o mare parte din viata, la Iasi. Cele doua turnuri de la intarare amintesc de "Turnul tezaurului" de la Putna, simbolizand Dragostea (Veronica Micle), şi Prietenia (Ion Creanga). Muzeul, impartit in trei sali, "Sala destinului", "Sala de arta" si "Sala prietenii", cuprinde o expozitie documentara si una de arta plastica dedicata poetului, masca mortuara de gips a poetului, o expozitie cu obiecte si editii de carte rara si colectia de fotografii legata de viata si activitatea sa.

 

Muzeul de Istorie Naturala al Universitatii Iasi a fost infiintat in 1834 de un grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi. Cladirea construita in stil neoclasic la finle esecolului al XVIII – lea, cuprinde o colectie de peste 350.000 de pieste printre care colecţia de moluşte, arahnide, insecte, colecţia de vertebrate, de cuiburi şi oua. Secţia Evoluţia Omului, cea mai noua expoziţie a Muzeului, prezinta apariţia şi transformarea biologica şi culturala a speciei Homo Sapiens.

 

Timp liber

Teatrul de la Iasi isi are originea inca din anul 1840, cand a fost infiintata prima trupa de teatru sub directiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogalniceanu. Cladirea actualului teatru a fost construita intre anii 1894 - 1896 pe locul vechii primarii dupa ce vechea cladie a fost distrusa de un incendiu. Actorii Teatrului National Vasile Alecsandri ofera spectacole din repertoriul national, dar si international.

 

Cel mai vechi parc din Iasi, Parcul Copou, a fost amenajat intre anii 1833 – 1834 sub domnitorul Mihail Strurza si extins intre anii 1849 – 1852. In parc se afla cel mai vechi monument din Romania, Obeliscul cu lei, care a fost ridicat, dupa planurile lui Gheorghe Asachi, in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff şi a reformelor introduce de acesta in Moldova. In interiorul parcului se gaseste bustul lui Mihai Eminescu, bustul Veronicai Miclea si a membrilor Junimii: Ion Creanga (autor I. Dimitriu), Nicolae Gane (Ion Irimescu), Costache Negruzzi si Ciprian Porumbescu (Iftimie Barleanu).

 

Tot in Parcul Copou se gaseste celebrul Tei al lui Eminescu. Copacul vechi de 250 de ani este unul dintre cele mai indragite locuri de catre indragostiti si turisti, fiind un simbol al dragostei eterne si puternice. In fiecare an, langa teiul sub care se intalnea Eminescu cu bunul sau prieten Caragiale si unde isi gasea inspiratia, se organizeaza ”Sarbatoarea Teiului”.

 

Cel mai mare dezvoltator si operator de centre comerciale de tip mall din Romania, Iulius Group, a deschis in Iasi un centru comercial si un ansamblu urbanistic. Iulius Mall a fost deschis in anul 2000, fiind primul mall din Romania construit in afara Bucurestiului. Acesta cuprinde peste 200 de magazine ale brandurilor nationale si internationale renumite, un complex cinematografic cu 5 sali si un food – court. Distractia este asigurata de restaurante, cafenele, cofetarii, casino, club de bowling, biliard si un spatiu de joaca pentru cei mici. Complexul Urbanistic Palas este un ”oras in inima orasului”, integrand intr-un singur complex spatii comerciale, heteliere, birouri clasa A, apartamente, parcre subterana si un perimetru de distractie. In centrul comercial Palas Mall se gasesc magazine ale celor mai renumite branduri, un hypermarket, restaurante elegante, cafenele, un cinematograf multiplex si sala VMAX si loc de joaca pentru copii. Palas Shopping Street este o artera comerciala pietonala si o locatie optima pentru cei care doresc sa se relaxeze, savurand un cocktail, si cei care merg sa viziteze Palatul Culturii. Parcul Palas este amplasat pe locul fostei curti domnesti si cuprinde de fantani arteziene, piatete, spatii largi de promenda si relaxare, arbori si arbusti, patinoar in sezonul rece, vestigii arheologice, un carusel in stil vienez, amfiteatru in spatiu liber si un club de bowling si biliard.