Despre litoralul romanesc de la Marea Neagra
Despre litoralul romanesc de la Marea Neagra

Litoralul romanesc se intinde de la granita cu Ucraina in partea de nord pana la granita cu Bulgaria in partea de sud pe o lungime de 245 km. Acesta este vizitat anual de peste un milion de turisti atat romani cat si straini. Cuprinde 12 statiuniinsa cea mai cautata este Statiunea Mamaia, fiind cea mai mare statiune cu o lungime de aproape 10 km. Insa este si cea mai scumpa statiune pentru ca este totodata cea mai luxoasa.Aici apa marii are o salinitate scazuta, fundul apei fiind lipsit de pietre, este mai degraba nisipos. Daca ajungi aici, cu siguranta vei dori sa mergi in ''Satul de vacanta'', un loc pitoresc cu 31 de restaurante, sau in parcul de agrement ''Aqua Magic''.


Costinesti este statiunea cel mai frecventata de tineri mai ales studentii, avand locuri de distractie in aer liber precum discoteci si terase. Aici mai pot atrage si alte obiective precum Noul Obelisc care il inlocuieste pe cel distrus de inuntatiile din septembrie 2005, este format din 6 piese care sugereaza catargul unei nave cu panze in bataia vantului, microfoanele sapate in calcar sau Lacul Costinesti. Eforie Nord este a doua statiune de pe litoral privind numarul de locuitori, situata pe o faleza inalta de 30 m, pe portiunea de uscat dintre Techirghiol si Mare. Plaja sa se intinde pana la 3 km. Aici pot fi cazati pana la 19.000 de turisti. Lacul Techirghiol situat in partea de sud-vest este cunoscut pentru beneficiile tratamentului cu namol. Baza de tratament functioneaza pe parcursul intregului an, spatiile de cazare fiind incalzite pe timp de iarna.Aici se pot trata afectiuni precum reumatismele, boli ale sistemului nervos, tulburari de circulatie, obezitatea, afectiuni dermatologice, sterilitatea dar si tratamente de intretinere si infrumusetare.


Statiunea Vama Veche este o localitate mica, nu departe de statiunea 2 Mai, iar plaja are latimi care deasesc 200 m.. Aceasta statiune a fost si inca a ramas foarte o statiune bine populata de catre turisti. Cu putini ani in urma motivul pentru care era foarte populata era atmosfera de nonconformism prezenta dar si preturile reduse de cazare si masa. Aici cazarea se poate face in casele locuitorilor din apropiere iar pentru cei mai putini pretentiosi exista campinguri unde isi pot amplasa corturile. Insa in zilele de azi preturile au crescut mult peste asteptari. Pentru turistii tineri, aici au loc anual diferite petreceri de noapte si anual Festivalul ''Stufstock Greenfest'', care a fost infiintat in anul 2003 cu scopul de a proteja statiunea Vama Veche . Turistii pot desfasura si activitati precum: plimbari cu barca, hidrobicicleta, pescuit etc. Intreg litoralul Marii Negre pune la dispozitia turistilor peste 250.000 locuri de cazare anual.