Constanta este cel mai vechi oras din Romania, fiind atestat inca din anul 657 i. Hr. Istoria bogata si pozitia geografica favorabila a determinat o dezvoltare economoca si demografica rapida, fiind unul dintre cele mai prospere orase ale tarii. Pe timpul verii devine un important oras turistic, cand mii de turisti vin sa isi petreaca concediul pe malul Marii Negre.
Economia s-a format in jurul industriei constructiei navale si a transportului fluvial si maritim, Constanta beneficiind de trei porturi de importanta majora, care, impreuna, formeaza cel mai mare port din bazinul Marii Negre. Portul Constanta este unul dintre principalele centre de distributie care deservesc regiunea Europei Centrale si de Est, oferind o serie de avantaje pentru navele care ancoreaza in port.
Invatamantul superior este axat pe specializari din domeniul maritim. Academia Navala Mircea cel Batran si Universitatea Maritima din Constanta ofera pregatire in specializarile Marina Militara, Marina Civila, Navigatie si Electromecanica Navala. Pe langa acestea, Universitatea Ovidius ofera specializari in domenii precum Medicina Dentara, Stiinte Economice, Farmacie, Medicina, Constructii, Inginerie sau Fizica, Chimie, Electronica si Tehnologia petrolului.
Sectorul turistic este intr-o continua dezvoltare, perioada verii fiind punctul culminant al acestui sector. Ascensiunea rapida a determinat construirea de noi unitati de primire si dezvoltare a noi facilitati si baze de agrement oferite turistilor. Conform Ministerului Turismului, Constanta ofera 168 de unitati de cazare, care cuprind hoteluri, pensiuni turistice, vile, apartamente de inchiriat, casute tip camping si hosteluri. La acestia se adauga numeroase unitati de cazare la proprietari care nu sunt acreditati de Ministerul Turismului. Acestea ofera servicii si acomodare pentru toate gusturile si buzunarele, in functie de tipul de clasificare de care dispun.
Transportul rutier si aerian
Constanta este singurul oras din Romania deservit de toate caile moderne de transport rutier, feroviar, maritim, fluvial si aerian.
Transportul public in municipiul Constanta este deservit de autobuze care asigura transportul calatorilor intre punctele importante ale orasului. Pe cele 25 de trasee circula 142 de autobuze marca Maz si Dac 112UDM. Parcul auto detine, de asemenea, si 10 autobuze etajate care asigura tururi ale orasului si legatura cu statiunea Mamaia. In plus exista si firme de microbuze private pentru transportul calatorilor pe raza municipiului Constanta. Firmele de taxi Romaris (0241.555.555), Valentino (0241.988), Mimo (0241.606.060) si Ana Iulia (0241.944) ofera promtitudine si confort cu preturi incepand de la 1,79 RON/km.
Transportul feroviar asigurat de cele 59 de trenuri care circula zilnic prin Constanta, facand legatura cu statiunile de pe malul Marii Negre, dar si cu municipiul Bucuresti, Brasov, Fetesti, Iasi, Arad, Oradea, Cluj Napoca, Ploiesti. In perioada estivala sunt introduse legaturi cu mai toate orasele importante din tara pentru a asigura transportul turistilor spre litoralul romanesc.
Portul Constanta Sud si Portul Constanta Nord impreuna cu Portul Constanta Sud – Fluviu alcatuiesc cel mai mare si important port de la Marea Neagra, Portul Constanta. Acesta are legaturi cu toate porturile importante din lume, oferind conditii optime pentru ancorarea navelor maritime. Transportul fluvial este asigurat prin facilitatile oferite pentru acostarea oricarui tip de nava. Punctul de plecare este portul Constanta – Sud, iar punctul terminus fiind portul Rotterdam.
Aeroportul International Mihail Kogalniceanu din Constanta este deschis permanent traficului aerian, pe intreaga perioada a anului. Exista doua curse directe spre Milano si Pisa deservite de operatorul aerian Ryanair.
Transportul calatorilor spre orasele din Romania este asigurat de autobuzele si microbuzele care au ca puct de plecare autogarile Sud Herli – Sof, Trace Trans si Tomis. La nivel national exista curse spre Bucuresti, Brasov, Galati, Suceava, Satu Mare, Cluj Napoca, Iasi si Sibiu. LA nivel international exista curse directe spre Italia, Spania si Bulgaria.
Reteau de transporturi rutiere este foarte dezvoltata, prin Constanta trecand numeroase drumuri nationale, europene, cat si o autostrada. Pentru usurarea traficului spre litoralul romanesc a fost construita autostrada A2, denumita si Autostrada Soareluim, care face legatura intre bucuresti si Constanta. Cele patru drumuri europene care trec prin oras, E60, E81, E87 si E674, ofera acces facil spre orasele Cluj Napoca, Sibiu, Oradea, Ploiesti, Brasov, Targu Mures, Satu Mare si spre tarile Bulgaria, Ucraina, Turcia, Ungaria, Austria, Elvetia si Franta.
Obiective turistice si institutii
Ruinele celui mai vechi oras din Romania pot fi vizitate la Constanta pe malul lacului Sinoe. Cetatea Histria, intemeiata pe la mijlocul secolului al VII – lea i. Hr. de colonisti veniti din Milet, a cunoscut o dezvoltare neintrerupta timp de 1.300 de ani incepand din perioada greaca si pana in epoca romano-bizantina. In urma sapaturilor arheologice au fost descoperite monumente din epoca greaca, templul lui Zeus si templul Afroditei, edificii termale ale orasului din perioada romana imperiala si bazilici civile sau paleocrstine, piete publice, magazine, cartiere de locuinte cu caracter rezidential sau economic din perioada romano – bizantina.
In Constanta se pot vizita doua muzee importante din punct de vedere istoric si local. Muzeul Marinei Romane a fost infiintat in 29 mai 1969 in sediul fostei Scoli Navale. Cele 30 de sali cuprind exponate organizate pe criteriu tematico – cronologic, in conformitate cu periodizarile istoriografiei romanesti si are patru sectii: epocile veche, medie, moderna si contemporana. Printre exponatele expuse se gasesc arme albe si de foc, arme sub apa, monede, uniforme de marina, ordine si medalii oferite eroilor Marinei Romane, manuale si cursuri de navigatie. Parcul muzeului, situat in aer liber, cuprinde nave de lupta, motoare navale, ancore, elice si piese de artilerie navala.
Muzeul Militar National a fost inaugurat in data de 2 mai 1985, fiind o filiala a Muzeului Militar din Bucuresti. Salile sunt organizate in functie de perioada istorica, de la epoca medievala pana la Revolutia din decembrie 1989, curpinzand fotografii, documente, uniforme militare, machete, arme albe, arcuri, sageti, sabii si baionete.
Farul Genovez a fost construit in jurul anului 1.300 de catre genovezii care faceau comert in port. Situat pe faleza din Orasul Constanta, farul cu o inaltime de aproximativ 8 metri are o lumina vizibila pana la 9,5 mile marine. Primul cazino din Constanta a fost construit in anul 1880 langa farul genovez, fiind o constructie din paianta, captusita cu scandura la exterior. Actuala constructie a fost ridicata intre anii 1909 – 1910, fiind una dintre cele mai reprezentative simboluri din Constanta. Cazinoul cuprinde o sala de teatru cu scena, cabine si loje pe ambele laturi, o sala de bal si o sala pentru restaurant cu bucatarie.
Pe locul unei foste catedrale se afla astazi Biserica Romano – Catolica Sfantul Anton, zidita intre anii 1935 – 1937, dupa planurile arhitectului Simon din Bucuresti. A fost construita in stil romanic, dupa modelul celor din nordul Italiei, din caramida aparenta, care nu necesita si nici nu permite tencuirea bisericii. Catedrala Ortodoxa Sfintii Petru si Pavel a fost construita intre anii 1883 – 1895, in stilul vechilor arhitecturi din Tara Romaneasca. Sub conducerea arhitectului Carol Benesch biserica a fost zidita in stil neobizantin, din caramida presata, cuprinzand un turn inalt de 35 metri, sculpturi, candelabre, policandre si sfesnice proiectate de Ion Micu si realizate in Paris.
Timp liber
In municipiul constanta se gasesc doua institutii de teatru importante. Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski a fost infiintat in 2004, fiind alcatuit din Compania de Opera si Simfonic si Compania de Balet. Teatrul sustine spectacole atat la nivel local, cat si in orasele judetului, beneficiind de un potential artistic de mare valoare.
Teatrul de Stat Constanta a fost fondat in ianuarie 1951, spectacolul inaugural avand loc la 2 mai 1951, cu capodopera caragialeana ”O scrisoare pierduta”. De-a lungul timpului ai avut loc peste 300 de spectacole si premiere cu piese de teatru din repertoriul national, dar si international.
Unul dintre cele mai frumoase parcuri aflate pe teritoriul Dobrogei, Parcul Tabacariei, se intinde pe aproximativ 100 ha in municipiul Constanta in jurul lacului Tabacariei. In interiorul parcului se gasesc trei lacuri si o vegetatie luxurianta specifica, care acopera o mare parte a parcului. Florile din cele mai variate specii, trenuletul care face turul parcului si podurile si podetele dau un aspect romantic locului, fiind si un prilej bun de relaxare si racorire pe timp de vara. Pentru amatorii de sporturi extreme a fost amenajat un loc de agrement in interiorul parcului, fiind special amenajat pentru skate, role, trial, dirt jumping, climbing si bouldering. Facilitatile de aici includ un centru de prim ajutor, magazine specializate, centru de inchiriere echipament, vestiare si dusuri.
Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii cuprinde delfinariul, planetariul, observatorul astronomic si acvariul. Delfinariul este prima forma muzeistica de acest gen din Romania si din europa de sud – est. Aici sunt prezentate spectacole cu delfini incepand din 1977. Planetele Saturn, Jupiter, Venus si Marte, precum si alte stele si constelatii zodiacale se pot observa prin intermediul Observatorului Astronomic si a Statiei Solare din Constanta. Telescopul tip Casse – Grain, adus din fost Republica Democrata Germana, reuseste sa mareasca de circa 360 de ori permitand observarea boltei ceresti. Cei care doresc sa isi imbogateasca cunostintele despre univers sunt asteptati la Planetariul din cadrul muzeului, unde pe o cupola cu diametrul de 8 metri sunt proiectate stele, planete, Luna, constelatii, comete si meteoriti. De asemenea, pe holul planetariul se gasesc expozitii de fotografii si exponate tridimensionale ce evoca etapele de cucerire a cosmosului. Acvariul, situat pe malul marii pe faleza Cazinoului, a fost inaugurat la 1 mai 1958, fiind amejate trei sectii ce cuprind specii de pesti si nevertebrate de apa dulce, din Marea Neagra si din ecosistemele dulcicole din zonele tropicale si subtropicale ale continentelor Asia, Africa, America si Australia. Aici pot fi admirate pisica si vulpea de mare, scorpia si dragonul, stelutele de mare, calutul, acul si ata de mare, corosbinele, cocoseii de mare, rinide, crap, caras, rosioara, babusca, platica, caracuda si multe alte specii.
Orasul Constanta pune la dispozitia locuitorilor si turistilor numeroase centre comerciale pentru distractie si relaxare. Cele trei centre comerciale principale ale orasului, City Park Mall Constanta, Tomis Mall si Maritimi Shopping Center, pun la dispozitia vizitatorilor numeroase magazine ale celor mai cunoscute branduri nationale si internationale, restaurante, cafenele, food – court, sali de fitness, sali de jocuri electronice si cinematografe. In City Park Mall distractia este garantata de un centru de bowling, biliard si jocuri electronice moderne, iar Maritimo Center ofera terenuri de squash si sali de jocuri electronice de noroc.