Resedinta judetului Bihor, municipiul Oradea, se situeaza in vestul Romaniei, in apropierea granitei cu Ungaria. Este consideranta o poarta spre Occident datorita proximitatii fata de frontiera cu Ungaria, dar si datorita cailor de acces terestre si aeriene de care dispune. Economia orasului cuprinde majoritatea domeniilor, cunoscand o dezvoltate prin infiintarea unor fabrici de constructii de masini, prelucrarea lemnului si mobilier, pielarie, blanarie si incaltaminte, confectii, tricotaje, chimie, industrie alimentara, materiale de constructii, confectii metalice si plastice, piese de schimb si electronica.
Invatamantul superior este reprezentat de universitati de stat si particulare. Cea mai importanta intitutie de invatamand este Universitatea din Oradea, care ofera studentilor specializare in Arte, Drept, Constructii, Inginerie, Stiinte, Medicina, Farmacie, Geografie, Stiinte Economice si Teologie. Este unul dintre cele mai multiculturale orase ale Romaniei, pe langa comunitatea romana, regasindu-se comunitati de maghiari, rromi, germani, slovaci, evrei, italieni, ucrainieni, greci, bulgari, rusi, sarbi, polonezi si turci. Din punct de vedere confesional in Oradea sunt ortodocsi, reformati, romano – catolici, penticostali, baptisti, greco – catolici, adventisti de ziua a saptea, evanghelici lutherani, unitarieni, crestini dupa evanghelie, israeliti, musulmani, evanghelici si alte religii.
Dezvoltarea economica si potentialul turistic ridicat a dus la dezvoltarea de noi unitati hoteliere, care sa ofere servicii de calitate pentru toti turistii. Astfel, conform Ministerului Turismului, in Oradea sunt 31 de unitati de cazare care se impart in 4 hoteluri si pensiuni turistice de 2** (stele), 22 de hoteluri, pensiuni turistice, vile si apartamente de inchiriat clasificate la 3*** (stele) si 4 hoteluri si pensiuni turistice cu servicii si acomodare de 4**** (stele). La care se adauga alte unitati de cazare aflate in apropierea orasului Oradea cum ar fii: Baile Felis, Baile 1 Mai sau localitatile din jur.
Transportul rutier si aerian
Fiind unul dintre cele prospere orase ale Romaniei, in municipiul Oradea a fost dezvoltata infrastructura transporturilor prin extinderea liniilor de transport in comun, construirea aeroportului si extinderea infrastructurii rutiere.
Transportul urban in Oradea pune la dispozitia calatorilor 5 linii de tramvai si 17 linii de autobuz, plus o linie de tramvai ce deserveste zona industriala de vest. Parcul auto contine 50 de tramvaie, 57 de autobuze si 2 microbuze, care circula in functie de intervalul orar si de zilele saptamanii. Cele patru firme de taxi, Fulger (0259.944), Hello (0259.949), City (0259.222.222), Star (0259.940), ofera rapiditate si confort cu preturi incepand de la 1,1 RON/km.
Fiind cel mai important nod feroviar din nord – vestul tarii, Oradea este deservita de trei gari prin care trec zilnic peste 70 de trenuri zilnic oferind legaturi spre Timisoara, Bucuresti, Brasov, Arad, Cluj Napoca, Satu Mare, Suceava, Iasi, Ploiesti si Constanta. Legaturi zilnice internationale sunt spre Budapesta si Debretin.
Din autogara Intrans si din statia Gara CFR exista curse inter si intrajudetele cu autobuzul si microbuzul. Cursele regulate sunt spre Baia Mare, Timisoara, Arad, Sibiu, Cluj Napoca, Bistrita si Alba Iulia. Din statia Gara CFR si autogara Gig Impex se pot lua autobuze spre Italia, Ungaria, Austria, Anglia, Spania, Olanda si Germania.
De pe Aeroportul International Oradea exista curse interne zilnice spre/de la Bucuresti. Pentru zboruri internationale sunt recomandate cele doua aeroporturi din apropiere: Aeroportul International Cluj Napoca si Aeroportul Internationa din Budapesta.
Transportul rutier se realizeaza pe drumuri nationale si europene care trec prin municipiul Oradea. Drumurile nationale DN1, DN19, DN76 si DN 79 fac legatura spre Arad, Deva, Satu Mare, Sighetu Marmatiei, Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Alba Iulia si Cluj Napoca. Pe drumurile europene E60 si E79 se poate ajunge in Craiova, Constanta, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Franta, Elvetia si Austria.
Obiective turistice si institutii
Muzeele si casele memoriale din Oradea ofera prilejul perfect pentru cunosterea istoriei orasului Oradea, dar si a catorva personalitati remarcante. Muzeul Tarii Crisului a fost inaugurat in data de 17 ianuarie 1971 si prezinta o colectie formata din 17.640 de obiecte de arheologie, istorie si etnografie. Muzeul Militar National din Oradea este o filiala a muzeului din Bucuresti, patrimoniul este alcatuit din documente si obiecte donate de veterani de razboi, de familiile acestora si din exponate aduse de la Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" din Bucuresti. Casa publicistului si scriitorului roman Iosif Vulcan a fost transformata in muzeu memorial, fiind ilustrata activitatea cultural – literara a acestuia si activitatea de la revista Familia. Inaugurata in 2003, Muzeul Memorial Ady Endre prezinta viata si activitatea oradeana a poetului, precum si atmosfera redactiilor si cafenelelor acelor vremuri.
In Oradea exista doua lacasuri de cult importante din punct de vedere arhitectural si istoric. Bazilica romano – catolica a fost construita intre anii 1752 – 1780, dupa planurile arhitectului italian Ricca. Este cea mai mare catedrala in stil baroc din Romania. In interiorul acesteia se pot admira numeroase statui si picturi, opere ale artistului Fischer Vincentiu si a sculptorilor Eberhardt Francisc, Kiss Gheorghe si Eder Iuliu. Biserica Ortodoxa a fost ridicata intre anii 1784 si 1790 in stil baroc. In turnul lacasului de cult se afla montat un mecanism care pune in miscare o sfera reprezentand luna. Ceasornicarul Georg Rueppe a executat in anul 1793 mecanismul ce arata fazele lunii, motiv pentru care biserica este cunoscuta sub denumirea de Biserica cu Luna.
Un palat maiestuos se ridica pe strada Independentei, fiind un edificiu in stil secesion, construit intre anii 1907 – 1908 de arhitectii oradeni Komor Marcell si Jakob Dezso. Palatul Vulturul Negru este format din doua corpuri si patru etaje, in prezent gazduind un hotel, un cinematograf, cateva magazine si o banca.
Piata Unirii reprezinta una dintre cele mai importante puncte de interes din oras. In jurul acesteia sunt grupate cele mai importante institutii: cladirea Primariei, Palatul episcopal greco-catolic, Biserica cu luna, Palatul Vulturul Negru, Biserica ortodoxa Sf. Ierarh Nicolae si biserica Sf. Ladislau.
Cea mai bine pastrata cetate in stil renascentist italian din Europa centrala se afla in Oradea. Aceasta a fost inaltata intre anii 1570 – 1618, cuprinzand 10 pravalii, 150 de case mai mici din piatra, o camera pentru soldati, trei mori, o temnita, trei turnuri si o biserica.
Timp liber
Teatrul ocupa un loc important printre institutiile de seama in Oradea. Cladirea Teatrului de Stat a fost proiectata de firma vieneza Fellner si Helmer, constructia fiind inaugurata in 15 octombrie 1900. Inaugurarea primei stagiuni a avut loc in 9 si 10 octombrie 1927 cu reprezentatii Teatrului National din Cluj Napoca. Primul teatru romanesc stabil din Oradea a luat fiinta pe 18 septembrie 1928.
In 1950 a fost infiintat Teatrul de Stat pentru Copii si Tineret Arcadia. Cladirea in care actorii teatrului isi desfasoara activitatea dateaza din 1760, fiind de-a lungul timpului han, hotel, cladire de birouri si restaurant.
Oradea dispune de numeroase parcuri si spatii verzi, unele infiintate inca din secolul al XIX – lea pentru a preveni poluarea. In secolul al XIX – lea au fost amenajate parcurile Gradina Rhedey si Gradina Schlauch, actualul Parc Petofi. In secolul al XX – lea au fost amenajate Gradina Bunyitai, actualul parc Ion C. Bratianu, si Parcul Milenar. Pe langa acestea in Oradea se mai gasesc numeroase parcuri mai mici perfecte pentru plimbare si relaxare.
Gradina Zoologica a fost deschisa publicului larg in 1962, dupa ce in 1960 au fost aduce primele specii de animale. Pe o suprafata de 3,2 ha se gasesc peste 700 de specii de animale si pasari, printre care vaca Jana, bivoli albi, patru cai, cativa ponei si zeci de gaini, gaste, rate, porumbei, iepuri, capre si porci.
Un loc de distractie si relaxare il reprezinta complexul comercial Oradea Shopping City. Centrul de distractie pune la dispozitia locuitorilor si turistilor magazine ale celor mai cunoscute branduri, un complex cinematografic cu sase sali de proiectie dotate cu cele mai noi tehnologii, un parc tematic pentru copii, cafenea, o zona de distractie si o zona de infumusetare. In zona de distractie se gasesc o gama variata de activitati, printre care bowling, biliard, jocuri Arcade, karaoke, petreceri private, prezentari de moda si o scena pentru spectacole.