Vânătările Ponorului din Ponor

Vânătările Ponorului este o rezervație naturală protejată prin lege, care se află în partea de Sud Vest a Munților Trascăului și prezintă, printre altele, un perete înalt din calcar de culoare alb-gri, de aici luându-și și numele. Zona protejată are în componența sa mai multe obiective turistice, dar cele mai importante sunt reprezentate de Peștera Dâlbina și Cascada Vânătările Ponorului.

Peștera Dâlbina este de dimensiuni mici comparativ cu alte peșteri din România, cu o lungime de aproximativ 60 de metri, dar este importantă din alte motive: numărul impresionant de fosile găsite. În plus, este demonstrat că peștera a fost locuită încă din perioada preistorică, cu dovezi care atribuie o civilizație ce trăia pe aceste meleaguri încă din Epoca Bronzului. Ea a fost descoperită, dar și cartată, în anul 1982 de către speologul Viorel Roru Ludușan, iar pe lângă fosile, acesta a putut analiza diferite specii de lilieci rare în România.

Cascada Vânătările Ponorului este de fapt un conglomerat de cascade mai mici, unde căderea apei atinge înălțimea maximă de aproape 80 de metri, cea mai mare dintre cascade având o înălțime maximă de 25 de metri. Atunci când debitul de apă este mare, apa ajunge în adâncuri în Peștera Dâlbina, iar mai apoi în peștera Huda lui Papară, un alt obiectiv turistic de mare interes din zonă.

Vânătările Ponorului este o zonă unică în România și prezintă o frumusețe naturală rar găsită pe teritoriul țării noastre. Atunci când plouă, de exemplu, sunt create lacuri temporare, iar pâraiele formează sectoare de chei în aven. Pe teritoriul ei avem trei pâraie care străbat rezervația: Valea Seacă, Valea Ponorului și Valea Poienii.

Pentru a ajunge aici va trebui să cobori din localitatea Sălciua pe Drumul Comunal DC104, ea fiind la doar 1 kilometru distanță după ce ai trecut de localitatea Dumești, pe partea dreaptă.

Adresă:                                   Est de Ponor, DC104

Coordonate GPS:                   46.37058 // 23.45924

 Surse:                                     turistprinromania.com

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Vânătările Ponorului din Ponor

1 proprietati