Turnul cu ceas din Sighișoara

Sighișoara este una dintre cele mai frumoase reședințe de municipiu din România, localitatea fiind atestată documentar pentru prima dată undeva în jurul anului 1280, sub denumirea de Castrum Sex. Dar, din punct de vedere istoric, este recunoscut faptul că, pe teritoriul Sighișoarei, au fost găsite dovezi care atestă faptul că așezarea a fost locuită de foarte mult timp, fiind descoperite anumite obiecte care datează încă din perioada neolitică. Mai mult decât atât, în apropiere de Sighișoara a fost găsit un post de pază romană, denumit Sandava, care datează de aproximativ 2000 de ani.

Turnul cu ceas este unul dintre cele mai impozante și deosebite monumente istorice ce pot fi găsite pe teritoriul localității în cauză. Acesta este un turn masiv ce face parte din sistemul de apărare medieval al Sighișoarei, iar în total găsim nu mai puțin de nouă astfel de turnuri. De fapt, Turnul cu Ceas este cel mai mare turn de apărare din municipiu, cu o înălțime totală de aproximativ 64 de metri, el fiind construit undeva în secolul al XIV-lea. În plus, de-a lungul anilor, Turnul cu Ceas a devenit un simbol al Sighișoarei, o adevărată capodoperă arhitecturală.

Monumentul istoric dispune de 5 etaje sau nivele, cu un acoperiș ce dispune de o formă piramidală, iar el nu a fost schimbat prea mult de-a lungul vieții sale. Totuși, este bine de știut că au fost adăugate anumite elemente, cum ar fi orologiul care prezintă 7 zei păgâni, reprezentați prin zilele săptămânii: Diana – Luni, Marte – Marți, Mercur – Miercuri, Jupiter – Joi, Venus – Vineri, Saturn – Sâmbăta și Soarele – Duminica. Una dintre cele mai nefericite adăugiri a avut loc în anul 2008, când autoritățile locale au decis să implementeze pe zidul monumentului un prototip al monedei de 2 Euro care va fi implementată în România, undeva după anul 2024, dar cel mai probabil după 2027.

Turnul cu ceas din Sighișoara se află în apropierea Cimitirului Bisericii din Deal, la doar câteva minute de mers pe jos de aceasta, pe strada Turnului, vis – a – vis de Muzeul Medieval de Arme.

Adresă:                                   Strada Turnului, Cod: 545400, Sighișoara, jud. Mureș

Nr. tel:                                     0265 771 108

Coordonate GPS:                   46.21995 // 24.79543

Surse:                                     muzeusighisoara.ro // welcometoromania.ro // ro.wikipedia.org

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera