Turnul Croitorilor din Cluj Napoca

Turnul Croitorilor este una dintre cele mai vechi clădiri din România care încă sfidează timpul și ne demonstrează eficacitatea și tenacitatea strămoșilor noștri. Turnul de fortificație a trecut cu brio testul timpului și este astăzi printre singurele construcții din țara noastră, ce datează din perioada evului mediu, care au rămas intacte. Dacă ai vizitat orașul, știi că Vechea Cetate a Clujului se află în ruine, dar Turnul Croitorilor încă veghează după atât de multe secole.

Prima mențiune a turnului a avut loc în 1475, dar știm că el a fost construit începând cu anul 1500 de către Regele Sigismund, când eram sub dominație maghiară. Între anii 1627 și 1629, Principele Gabriel Bethlen a dus la bun sfârșit lucrări de recondiționare a turnului, pentru a îi da forma finală, cea pe care o putem admira și în ziua de astăzi. Cu toate acestea, în anul 1924 el a fost recondiționat pentru prima dată pentru a putea fi transformat în muzeu. Au urmat și alte lucrări de remodelare, în anul 1959 și în 2007, iar acum turiștii pot observa mai multe expoziții temporare, toate expuse în Centrul de Cultură Urbană.

Astăzi, Turnul Croitorilor este reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cluj, un punct extrem de important din punct de vedere cultural. Pe teritoriul său găsim un adevărat complex pentru turiști: cafenele, expoziții de artă, teatru în aer liber, concerte, și așa mai departe.

Turnul Croitorilor din Cluj Napoca are în componența sa, printre multe altele, și o statuie cu Baba Novac. Baba Novac a fost cel mai mare general din subordinea lui Mihai Viteazul, iar el a fost omorât în public pe culmile vechii cetăți, de către nobilii din Transilvania care se aflau sub dominație maghiară. Statuia a fost ridicată în anul 1975 și a fost sculptată de Virgil Fulicea, pentru a comemora aceasta parte din istorie uitată de mulți dintre români.

Muzeul mai este cunoscut ca și Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, iar el e deschis în fiecare zi, de Luni până Duminică, între orele 10 și 18. 

Adresă: Strada Baba Novac 2, Cod: 400097, Cluj-Napoca 

Nr. tel: 0264 444 624

Afla mai multe despre Turnul Croitorilor – Bastionul Croitorilor din Cluj Napoca

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera