Transfăgărășan este una dintre cele mai cunoscute străzi din România, iar motivele sunt lesne de înțeles. El este numerotat în mod oficial ca și DN7C, iar lungimea totală este de 151 de kilometri. Construcția a început în anul 1970, după ordinul dictatorului Ceaușescu, iar strada străbate cei mai înalți munți pe care îi are de oferit țara noastră, și anume Munții Făgăraș, unde putem găsi Vârful Moldoveanu, la o altitudine de 2544 metri.
Planurile pentru crearea străzii Transfăgărășan și-au văzut începutul în anul 1960, dar ele nu au fost puse în aplicare până în 1970, deoarece bugetul nu putea asigura finalizarea proiectului. Conform tuturor documentelor pe care le-am găsit, în acea perioadă era necesară finalizarea Hidrocentralei de la Vidraru, iar toți banii de investiții erau destinați pentru asta. În schimb, după ce hidrocentrala a fost finalizată, după doar un an a început construcția celebrei străzi pe care fiecare român trebuie să treacă cel puțin o dată în viață. În plus, autoritățile române din acea perioadă au declarat, în mod oficial, că strada și cheltuiala este necesară, pentru a avea un drum strategic în caz că vom fi invadați de alte state. Această declarație a fost făcută în 1968, atunci când Cehoslovacia a decis să invadeze anumite părți ale României.
Deși lucrările ar fi trebuit să fi fost terminate în anul 1973, ele au fost amânate cu un an, data oficială de deschidere pentru public fiind pe 20 Septembrie, 1974. Dar, de fapt, strada era departe de a fi finalizată. Următoarele straturi de asfalt a fost turnată în următorii ani, până în 1978, iar din cauza unor alunecări de teren acestea au continuat până în 1980. Din 1980 și până acum, strada nu a fost îmbunătățită, dar ea se prezintă în condiții excelente și în ziua de astăzi, chiar dacă nu au fost făcute reparații de peste 30 de ani.
Poarta Geniștilor de la cota 1200 și Poarta Întâlniri de la cota 1600 sunt două monumente ce au fost ridicate pentru a îi comemora pe cei care și-au pierdut viața pentru a construi această stradă în era comunistă.
Transfăgărășanul începe din Bascov, o comună montană din județul Argeș și se termină în apropierea localității Cârțișoara. Există o mulțime de semne și indicații care te vor duce la celebra cale rutieră, atunci când vei ajunge într-una dintre aceste comune.
Date de contact:
Adresă: Bascov, județul Argeș – Cârțișoara, județul Sibiu
Surse: www.transfagarasan.net // Ro.wikipedia.org
Foto by: Calatoresc.ro