Statuia lui Bernady Gyorgy din Târgu Mureș

Bernady Gyorgy a fost una dintre cele mai mari personalități de origine maghiară care a trăit pe teritoriul țării noastre. El s-a născut pe 10 Aprilie în 1864 și a murit pe 22 Octombrie 1938. Conform scrierilor istorice, acesta a fost un farmacist, jurist și om politic, fiind la un moment dat în viată lui primarul reședinței de județ, dar el s-a făcut cunoscut – sau mai bine spus că și-a căpătat puterea – datorită rolului său în prezbiteralul Bisericii din Cetate din Târgu Mureș,

Personajul nostru este responsabil de dezvoltarea infrastructurii într-un oraș din România la o scară nemaivăzută până atunci. În doar primul an al mandatului de primar, el a aprobat construirea unui număr mare de clădiri care astăzi sunt monumente istorice, cel mai bun exemplu fiind reprezentat de Palatul Administrativ din Târgu Mureș, care găzduiește astăzi Consiliul Județean și Prefectura din Mureș. El este responsabil de dezvoltarea sistemului de canalizare și al apei, de distribuire a energiei electrice, a unui număr mare de fabrici, și așa mai departe. Fără nici cea mai mică urmă de îndoială, Bernady Gyorgy este un simbol al urbanizării în întreaga țară, iar el a fost cel care a arătat pentru prima dată în ultimul secol ce este posibil dacă toți banii sunt investiți unde trebuie, iar interesele cetățenilor sunt urmărite cu sfințenie.

Statuia lui Bernady Gyorgy a fost creată pentru a îi oferi un omagiu marelui om politic. Aceasta a fost sculptată de către Vince Bocskai și a fost inaugurată în anul 1994 pe data de 29 Octombrie, fiind amplasată în Piața Bernady, pe Strada Poștei la numărul 1. Dar, chiar și așa, pare un omagiu mult prea mic făcut unui om atât de mare. 

Adresă:                                   Piața Bernady, Strada Poștei nr. 1, Târgu Mureș, jud. Mureș

Coordonate GPS:                   46.54720 // 24.56682

Surse:                                     kozterkep.hu

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera