Situl arheologic de la Păuliș - județul Arad

Situl arheologic de la Păuliș se află în satul și comuna cu același nume, pe Drumul Național DN7, care leagă Aradul cu zona de Est a țării. Primele descoperiri au avut loc în anul 1972, când au fost descoperite mai multe obiecte inedite, cum ar fi un vârf de silex, care datează, cel mai probabil, încă din perioada paleolitică. De f apt, au fost descoperite o sumedenie de artefacte și ruine care datează din paleoliticul mijlociu și până în secolul al XIX-lea.

Situl arheologic de la Păuliș este probabil unul dintre cele puțin apreciate situri de acest gen din România, iar descoperirile de aici sunt cel puțin uimitoare. De exemplu, au fost găsite vetre de foc și o mulțime de unelte create din cuarț și alte tipuri de roci, iar toate acestea avându-și originea încă de dinainte de perioada epocii bronzului.

Sunt descoperite ruine ale unor case din chirpici, care datează din perioada bronzului, unde găsim rămășițe de vetre de foc, ale podelele din lut, diverse obiecte de ceramică, și multe altele. În partea de Nord a lăcașului găsim două construcții extrem de vechi, care au fost adâncite la peste 5 metri de la nivelul actual, majoritatea fiind distruse în totalitate acum multe secole, datorită unui incendiu. De fapt, au fost găsite dovezi că întregul complex a fost devastat în trecut de către incendii, ceea ce ne duce cu gândul la popoarele cuceritoare care încercau să domine orice popor și așezare care le ieșea în față.

Situl arheologic de la Păuliș este un obiectiv turistic extrem important pentru cei care îndrăgesc și iubesc istoria și cultura, și este bine de știut că, în teorie, situl este închis pentru public și nu poate fi vizitat, deși locul a fost abandonat, într-un mod sau altul, de către arheologi și persoanele implicate în cercetare. Situl se află în partea de Nord a satului Păuliș și este extrem de ușor să ajungi în această zonă, deoarece este o singură stradă care duce la complexul istoric, și anume Drumul Județean DJ708B.

Adresă:                                   Sat Păuliș, Comuna Păuliș, jud. Arad

Coordonate GPS:                   46.1205979 // 21.5945392

Surse:                                     map.cimec.ro / ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Situl arheologic de la Păuliș - județul Arad

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.