Piața Avram Iancu din Cluj Napoca

Piata Avram Iancu este una dintre cele mai frumoase piete vechi ale orasului Cluj Napoca. Este o piata incarcata de istorie si cultura, situata in mijlocul orasului.

Piața Avram Iancu din Cluj Napoca este una dintre cele mai vechi din întreaga țară și totodată una dintre cele mai mari din Cluj Napoca. Este unul dintre cele mai vizitate locuri din oraș, și nu doar datorită poziționării sale, ci pentru că găsim o sumedenie de clădiri vechi și deosebite din punct de vedere arhitectural.

Aceasta se află în inima orașului și are în componența sa mai multe clădiri istorice și importante din punct de vedere cultural: Catedrala Mitropolitană din Cluj, Palatul de Finanțe, Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului, Palatul Regionalei de Căi Ferate, Institutul Teologic Protestant, Palatul Prefecturii și sediul Consiliului Județean. Pe partea din Vest putem observa celebra clădire Cercul Militar Cluj, care a găzduit cel mai modern cinematograf din România din perioada interbelică, după care, în 1989, a devenit casa armatei, luând denumirea pe care o știm și în ziua de azi.

Un aspect oarecum negativ este reprezentat de Statuia lui Avram Iancu, care a cauzat păreri mixte din partea localnicilor și a experților urbaniști. De exemplu, Eugen Păunescu, un urbanist de renume din România, a spus despre Statuia lui Avram Iancu următoarele: „cea mai nereușită construcție, iar asta deoarece implicațiile politice dau uitare scopului adevărat al statuii“. Arhitectul Ion Vitoc a spus că: „Toate sunt gafe nefericite care nu respectă ce se află în jur. La Iancu îți sucești gâtul uitându-ne la el.“

Cu toate acestea, Piața Avram Iancu din Cluj Napoca este vizitat de foarte mulți turiști, nu doar de localnici. Clădirile din zonă au fost construite în stil baroc, gotic și neoromânesc, iar acest mix de design ne îmbată ochii și ne oferă o imagine de ansamblu superbă.

Piața Avram Iancu se află în centrul orașului, iar intrarea principală se face pe strada cu același nume. Totuși, se poate intra în parc și de pe strada Eftimie Murgu, strada Jozsef Attila, strada Ion Mincu și strada Republicii.

Adresă:                      strada Avram Iancu, Cluj Napoca

Mai multe despre: Piata Avram Iancu

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera