Peștera Poarta Zmeilor din Sub Piatră

În partea de Nord Vest a Munților Trascău se află Peștera Poarta Zmeilor, o rezervație geologică de mare interes din România, fiind formată acum milioane de ani, cea mai veche din întregul complex muntos. Ea și-a luat numele datorită unui pod natural aflat la intrarea în peșteră, dar, în rândul localnicilor, ea mai este știută și ca „Peștera de la Groși”.

Peștera Poarta Zmeilor se află la o altitudine de aproape 1150 de metri, fiind explorată și cartată pentru prima dată în anul 1984. Pe teritoriul ei au fost găsite mai multe specii rare de animale, cum ar fi gastropode, pseudoscorpioni, păianjeni, rozătoare, și multe altele. Este bine de știut că poteca din peșteră este destul de grea de accesat. Mai mult decât atât, în interiorul ei este foarte întuneric, fiind practic imposibil de parcurs traseul fără un sistem eficient de iluminare.

Intrarea în peșteră este destul de strâmtă, cu un diametru de aproape 2 metri. După doar câteva minute de la intrare vei putea observa o succesiune amplă de săli, iar lungimea totală a acestora este de 125 de metri. Peștera Poarta Zmeilor a apărut datorită eroziunii și a coroziunii rocilor de calcar, dându-i astfel un aspect deosebit, dar totodată înfricoșător. Dar, dacă dorești o vacanță inedită, cu o experiență oarecum unică, atunci nu ezita și vizitează „Peștera de la Groși”.

Peștera Poarta Zmeilor se află în partea de Nord a satului Sub Piatră, în apropierea Drumului Național DN75. Aici putem găsi de fapt mai multe obiective turistice, în special Cascada Șipote și Cascadele de Travertin, care se află de-a lungul traseului de la șosea la peșteră. Obiectivul turistic se află la aproximativ 44 de kilometri de Turda, întregul traseu având loc pe DN75, un drum destul de bun, unde vei petrece aproape 50 de minute până la destinație.

Adresă:                                   Nord de satul Sub Piatră, jud. Alba

Coordonate GPS:                   46.407214 // 23.474329

 Surse:                                     eunis.eea.europa.eu // ro.wikipedia.org

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Peștera Poarta Zmeilor din Sub Piatră

1 proprietati