Peștera Coiba Mare din Arieșeni – județul Alba

Peștera Coiba Mare este cea mai mare peșteră din România, cu cea mai mare deschizătură la intrare dintre toate cele regăsite pe teritoriul României. Deși Munții Apuseni au în componența lor o mulțime de obiective turistice naturale, Peștera Coiba Mare este de departe cea mai importantă, acest lucru fiind demonstrat de numărul mare turiști care pășesc pragul ei în fiecare an.

Aceasta poate fi vizitată în orice moment al anului, dar este destul de dificil să ajungi în adâncurile sale, iar pentru a face acest lucru vei avea nevoie de echipamente speciale de speologie. Portalul peșterii are o înălțime totală de 47 de metri, cu o lățime impresionantă de 74 de metri, iar lungimea depășește 5 kilometri! De-a lungul peșterii vei putea admira un labirint de galerii care conțin fosile vechi de milioane de ani, iar dacă te afli aici fără echipament special de explorare, nu vei putea trece de Sala Mare, prima galerie din peșteră.

În apropierea peșterii avem mai multe obiective turistice de mare interes, pe care cei care ajung aici nu ar trebui să le rateze, cum ar fi Peștera Coiba Mică și Izbucul Tăuzului. Peștera Coiba Mică poate fi vizitată, totuși, doar de cei care au experiență și sunt experimentați în explorarea peșterilor, deoarece este necesară folosirea unor echipamente speciale. În plus, la topirea zăpezii, la intrarea în peșteră se formează un lac care poate ajunge și la 12 metri adâncime. Izbucul Tăuzului reprezintă o arie protejată prin lege și un adevărat monument al naturii. El e un râu care izvorăște de sub Piatra Tăuzului și este cea mai adâncă peșteră scufundată de pe teritoriul țării noastre, ajungând pe alocuri și la 105 metri.

Peștera Coiba Mare se află în Nordul satului Arieșeni, în apropierea graniței dintre județele Bihor și Alba. Este destul de ușor să ajungi aici, dacă folosești ca punct de plecare localitatea Arieșeni, dar se poate opta pentru un traseu și din Gârda de Sus, acesta fiind, totuși, mai lung. 

Aici se poate ajunge: 1) Cluj Napoca - Huedin - Belis - Arieseni - Casa de Piatra

                                   2) Alba Iulia - Abrud - Arieseni - Casa de Piatra

Coordonate GPS:       46.537999 // 22.781647

Surse:                                     www.arieseni.pro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Peștera Coiba Mare din Arieșeni – județul Alba

1 proprietati