Palatul Szantay din Arad – județul Arad

Construcția pentru Palatul Szantay din Arad a început undeva la începutul secolului al XX-lea și a fost finalizată în 1911, în partea de Sud a centrului vechi din oraș, o zonă incredibil de bogată în obiective turistice, cum ar fi clădiri vechi din perioada habsburgică. Acesta a fost proiectat de către arhitectul Lajos Szantay, care era, totodată, și proprietarul ei.

Palatul dispune de două etaje, cu un turn principal care domină întreaga fațadă a clădirii. Palatul se află la intersecția dintre Strada Episcopiei și Strada Horia, având o formă triunghiulară. Din această cauză, construcția este oarecum identică dacă este privită din oricare dintre cele 3 laturi ale sale. Totuși, partea dinspre strada Episcopiei este un pic mai scurtă și, totodată, mai simplă din punct de vedere arhitectural față de celelalte 2, având puține elemente decorative.

Palatul a fost construit în stilul secession, fiind unul dintre cele mai bune exemple de pe întregul teritoriu al Aradului. Stilul secession presupune tâmplării specifice cu jaluzele și geamuri colorate care s-au păstrat de peste 100 de ani, elemente decorative din fier forjat și tinichigerie, elemente geometrice și vegetale, decorațiuni din tencuială, și așa mai departe.

Palatul Szantay are și o curte interioară, de unde poate fi observat întregul complex în toată splendoarea sa. Dacă vei intra în muzeu dinspre fațada principală, vei putea observa un rezalit care cuprinde întreaga poartă de la intrare, dar și un canat, care este decorat cu vitralii unice.

Palatul Szantay din Arad este închis în prezent datorită reglementărilor impuse de pandemie, dar el poate fi admirat în toată splendoarea sa pe strada Horia numărul 3. În apropierea lui găsim o mulțime de obiective turistice de mare interes din Arad, cum ar fi Cetatea Arad, Palatul Andrenyi, Biserica Roșie, Palatul Justiției, Muzeul din Arad, Parcul Mihai Eminescu, Parcul Copiilor, și multe altele.

Adresă:                                  Strada Horia 3, Arad, jud. Arad

Coordonate GPS:                   46.17619974 // 21.31713636

Surse:                                     www.primariaarad.ro // ro.wikipedia.org

                                          

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Palatul Szantay din Arad – județul Arad

1 proprietati