Muzeul lingurilor din Câmpulung Moldovenesc

Muzeul lingurilor se află în localitatea Câmpulung Moldovenesc, la adresa Gh. Popovici Nr. 1, din județul Suceava, care adăpostește cea mai mare colecție de linguri din lemn din România.

Dorința de păstrare a datinilor, obiceiurilor, ale porturilor populare sau a simbolurilor ce au contribuit la întregirea istoriei culturale românești, reprezintă un stil de viață normal pentru cei din Bucovina.. În mijlocul acestei regiuni, renumite pentru frumusețea mănăstirilor, aflate în patrimoniul UNESCO și vizitate de mii de turiști străini, se află o casă ce adăpostește o colecție unică.

Casa transformată în muzeu a profesorului Ion Țugui, în prezent numită Muzeul Lingurilor, este unică în lume și găzduiește peste 6000 de exemplare de diverse mărimi, utilizări, forme, din cele mai diferite specii de lemn, rostuite de meșterii din țară și din întreaga lume. Profesorul Ion Țugui a colecționat, studiat, catalogat și expus mii de linguri din lemn, de la cele obișnuite la noi în țară, până la unele din specii exotice, cum ar fi lemnul de lămâi, smochin sau ginkgo biloba. Colecția cuprinde linguri de uz comun dar și cu utilizări foarte specializate, aici amintind lingura pentru grosciorit, ce era folosită la stână, lingura pentru alesul icrelor, care este folosită, adeseori, în păstrăvării, lingura pentru fructe de pădure și multe altele.

Muzeul este întins pe două nivele, iar la parter găsim colecția cea mai mare a complexului. Aici lingurile sunt expuse în grupuri de câte 10, fiecare colecție având propria denumire. Cele mai ciudate și, totodată, impresionante expoziții de la parter, sunt: „Buciumași pe linguri de lemn”, „Troițe pe linguri de lemn de tei”, „Linguri cu modele naționale din diferite părți ale țării noastre”, și multe altele. Le etaj, pe lângă lingurile expuse, avem o panoplie cu esențele de lemn folosite de către Ion Țugui, dar și o zonă explicativă unde se expun etapele creării unei astfel de linguri.

Date de contact:

Adresă:          Strada Gheorghe Popovici 1, Cod: 725100, Câmpulung Moldovenesc

Nr. tel:           0230 311 315

Surse:           descopera.org 

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Muzeul lingurilor din Câmpulung Moldovenesc

1 proprietati