Muzeul Banatului din Timișoara

Muzeul Banatului din Timișoara a fost inaugurat în anul 1872 după inițiativele lui Ormos Zsigmond și a unui grup de oameni, iar la început acesta se numea „Societatea de Istorie şi Arheologie”. Dar spațiul în care se afla muzeul era destul de limitat și nu era îndeajuns de mult loc pentru a expune toate obiectele, multe dintre ele fiind depozitate într-o încăpere din Palatul Episcopiei de Cenad. Din această cauză, în anul 1876, Casa Wellauer a oferit două încăperi pentru „Societatea de Istorie şi Arheologie”, iar un an mai târziu a avut loc deschiderea oficială a instituției în cauză.

În anul 1879 a luat naștere Muzeul Banatului, o instituție separată de „Societatea de Istorie şi Arheologie”, dar care a fost absorbită de aceasta spre finalul anului, când și-a schimbat numele în „Societatea Muzeală de Istorie şi Arheologie”. În anul 1887, Casa Wellauer a trebuit să treacă printr-un proces de reparare și restaurare, închizând, practic, cele două secții ale muzeului. Astfel s-a început construcția Palatului Muzeal care să găzduiască întregul muzeu, dar ulterior s-a realizat faptul că aceasta va fi prea mică pentru numărul de exponate. Clădirea aceasta este știută astăzi ca „Biblioteca Academiei Române”.

În anul 1948, Muzeul Banatului a fost transferat în Castelul Huniade, iar de atunci și până în prezent el doar a adunat exponate și obiecte valoroase și de mare interes. Totuși, în anul 2006 Castelul Huniade a fost supus unui proiect de reparații generale, proiect care continuă și în ziua de astăzi. Din această cauză, din anul 2011, întregul muzeu a fost transferat în locația în care îl găsim și în ziua de astăzi, și anume pe strada Martin Luther numărul 4, în cadrul Bastionului Maria Theresia.

Muzeul Banatului din Timișoara este deschis de Marți până Duminică, între orele 10 și 18, în timp ce Lunea este închis pentru dezinfecție.

Date de contact:

Adresă:                                  Bastionul Maria Theresia, Strada Martin Luther 4, Cod: 305500, Timișoara, jud. Timiș

E-mail:                                   muzeul.banatului @yahoo.com

Nr. tel:                                    0256 491 339

Coordonate GPS:                   45.757206 // 21.234927

Surse:                                     mnab.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera