Mormântul filosofului Constantin Noica din Păltiniș – Sibiu

Constantin Noica a fost unul dintre cei mai mari filozofi pe care i-am avut în istoria noastră, unul pe care, în mod personal, l-am idolatrizat, în special atunci când am auzit pentru prima dată, în adolescența mea, următorul citat: "Cineva care a vrut să petreacă în lumea aceasta și nu doar să treacă, vă urează petrecere bună." Cumva, aceste cuvinte mi-au modelat viitorul și m-au făcut să înțeleg, într-o oarecare măsură, ce înseamnă viața și ce doresc de la ea. 

Constantin Noica s-a născut în anul 1909în localitatea Vitănești din județul Teleorman și a murit în Păltiniș pe data de 4 Decembrie 1987. El nu a fost doar un mare filozof, dar a cochetat și ca poet, eseist, publicist și scriitor. El a fost inclus în anul 1990 în lista limitată a Academiei Române a marilor personaje care au influențat cultura și istoria României. Deși el și-a terminat și masteratul în filosofie, marile opere ale sale nu au fost eliberate decât după ce a fost forțat să își petrecea zilele, ca și deținut politic, în Câmpulung Muscel, între anii 1949 și 1958, iar la Jilava a stat nu mai puțin de 6 ani, dintre cei 25 pe care i-a primit ca și condamnare. A fost eliberat într-un final în anul 1964, după care a decis să se stabilească la București, ca cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române.

În anul 1975, sătul de viața pe care o prezenta Bucureștiul în acea perioadă, Noica a decis să se mute în Păltiniș, fiind un loc în care se simțea sigur și, totodată, relaxat. Aici și-a petrecut ultimii 12 ani din viață și a fost înmormântat în Schitul din localitate, așa cum a dorit marele maestru. E de prisos să înșirui ce opere a scris, ele sunt zeci la număr și toate absolut incredibile din toate punctele de vedere.

Mormântul filosofului Constantin Noica se află pe o stradă adiacentă a Drumului Județean DJ106A, pe partea dreaptă cum mergi dinspre localitate către Arena Platoș Păltiniș.

Date de contact:

Adresă:                                   Lângă Schitul Păltiniș, în partea de Nord a localității

Coordonate GPS:                   45.67020 // 23.93864 

Surse:                                     www.obiective-turistice.ro//  www.artfest-paltinis.ro/schitul-paltinis.php

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mormântul filosofului Constantin Noica din Păltiniș – Sibiu

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.