Monumentul Ultima Grenadă Bușteni

Numele monumentului vine de la un fapt istoric ce a avut loc în anul 1928, când sergentul Constantin Mușat a aruncat o grenadă spre inamici, chiar dacă unul dintre brațele sale era amputat. Monumentul a fost creat de către G. Dimitriu, un sculptor faimos din acele vremuri. Ceea ce este de admirat la faimosul sergent este faptul că el a suferit o mulțime de accidente de război în timpul luptelor, dar el a refuzat categoric să se retragă, chiar dacă o schijă i-a secționat o mare parte din mâna stângă. Cu toate acestea, nu atunci a aruncat celebra grenadă care l-a propulsat în istorie, ci 8 luni după amputare. În timp ce arunca grenada către liniile inamice, a fost împușcat mortal, fiind promovat la sergent după decesul acestuia, pentru a îl onora atât pe el, cât și pe familia lui.

Monumentul este foarte impresionant și este destul de greu de descris în cuvinte atmosfera și sentimentul pe care îl creează acest loc. El a fost ridicat în același an când a avut loc ultimul act eroic al lui Constantin Mușat, pe data de 9 Decembrie. La inaugurarea monumentului a participat și o parte din familia regală, în speță Regina Maria. Din această cauză, și nu numai, pe partea din Sud a construcției se află o efigie cu Regele Carol I, iar în partea de Nord una cu Regina Maria. Din păcate, ambele efigii au fost distruse în 1950, ele trebuind să fie reconstruite la sfârșitul anilor 2011 cu ajutorul unui proiect european, însă lucrările nu au început, nici în ziua de astăzi.

Monumentul se află în inima localității Bușteni, pe strada principală care străbate orașul: Bulevardul Libertății, la numărul 188. Chiar dacă te afli doar în vacanță aici, este recomandat să îți răpești câteva momente din viață ca să vizitezi obiectivul turistic, pentru a aduce un omagiu soldaților care au luptat pentru România, într-o perioadă care a marcat și a alterat viața românilor. 

Adresă:                                  Bulevardul Libertății 188, Cod: 105500, Bușteni, jud. Prahova

Surse:                                     vilaradu.ro/monumentul-ultima-grenada-busteni/

Sursa foto: www.visitprahova.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera