Mănăstirea Humor - Gura Humorului

Mănăstirea Humor, denumită, uneori, și Mănăstirea Humorului, este o biserică ortodoxă din România, construită în anul 1530, ce se află în satul cu același nume. Aceasta se află la 5 kilometri de Gura Humorului și a fost construită pe ruinele altui lăcaș sfânt de către marele logofăt Toader Bubuiog. Singurul document care atestă că biserica este opera lui Toader Bubuiog a fost eliberat de Petru Rareș: ” … Acest adevărat al nostru credincios boier pan Toader slujit-a înainte sfânt răposatului părinte al Domniei mele Ștefan Voievod și fraților Domniei noastre Bogdan Voievod și nepotului Domniei noastre Ștefan Voievod cu dreaptă și credincioasă slujbă, iar acum slujește nouă cu dreptate și cu credință”.

Biserica mănăstirii are hramurile: Adormirea Maicii Domnului (sărbătorit în fiecare an pe 15 August) și Sfântul Mucenic Gheorghe (sărbătorit la 23 aprilie). Mănăstirea Humor a fost construită în plan triconc, cu abside laterale, dar fără turle. Construită în stilul tipic moldovenesc, în ultimul deceniu al domniei lui Ștefan cel Mare (1457 - 1504), această biserică prezintă o serie de trăsături distinctive care o deosebesc de bisericile construite în acea perioadă. Este vorba de lipsa turlei de deasupra naosului, precum și de prezența a unui pridvor deschis, acest aspect fiind unic în perioada medievală pentru zona Moldovei. Mai mult decât atât, putem observa și prezența tainiței, încăpere nouă suprapusă încăperii mormintelor.

Prima construcție din Satul Mănăstirea Humor a fost o biserică din lemn, ctitorită de panul Ivan Vornicul, în perioada domniei lui Alexandru cel Bun. Iar, în doar câțiva ani, s-a dezvoltat un adevărat așezământ monahal, el dezvoltându-se destul de mult de-a lungul anilor. În ziua de astăzi, satul are o populație de doar 2.000 de locuitori, dar numărul turiștilor ce vizitează aceste meleaguri depășește cu lejeritate acest număr.

Singurul drum care trece prin Mănăstirea Humor este Drumul Județean 177, care pleacă din Gura Humorului și se sfârșește după doar câțiva kilometri de Mănăstirea Humor, în Poiana Micului.

Date de contact:

Adresă:           Mănăstirea Humorului, Cod: 727355, Județul Suceava

Nr. tel:            0230 231 411

Surse:            ro.wikipedia.org / locuridinromania.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mănăstirea Humor - Gura Humorului

2 proprietati