Mănăstirea Cheia – județul Prahova

Mănăstirea Cheia este astăzi compusă din mai multe clădiri, fiind un adevărat complex turistic pentru această zonă a României, ea aflându-se undeva pe Drumul Național DN1A, care leagă Brașovul de Ploiești. Prima construcție de pe teritoriul mănăstirii a apărut undeva la sfârșitul secolului al XVIII-lea, mai exact în jurul anului 1770, conform unor documente oficiale. Aceasta a fost dezvoltată în totalitate din lemn, iar călugării sunt cei care au muncit și au reușit să construiască lăcaș, un obiectiv turistic important din ziua de azi. Din păcate, totuși, după doar 7 ani de la ridicarea ei, biserica a fost distrusă în totalitate de către turci.

În anul 1799, Alexandru Moruz a fost cel care a aprobat reîntregirea bisericii, dar lucrările au sistat o perioadă, până în 1803, când Constantin Ipsilant, împreună cu Ion Caragea în 1814 și Grigore Ghică în 1825, au reușit să aducă o nouă față mănăstirii și au ajutat călugării de pe aceste meleaguri să aibă o nouă casă și să nu mai trăiască printre ruine.

Întreaga zonă este incredibil de frumoasă, mănăstirea fiind înconjurată de munți și de o pădure deasă, iar întregul loc dezvoltă o atmosferă de relaxare și de meditație. În anul 1864, se dorea ca Mănăstirea Cheia să fie mutată, pentru a transforma clădirile într-o cazarmă de grăniceri, dar din fericire Mitropolia a intervenit și a reușit să împiedice transformarea ei. Ministerul Cultelor dorea această transformare deoarece mănăstirea ajunsese în stadiu de ruină, deoarece numărul monahilor scădea încontinuu, în 1908 ajungând la nu mai puțin de 10 călugări. Dar, de-a lungul anilor, cu ajutorul unor persoane cu influență din acea perioadă, până în 1927 s-au făcut mai multe reconstrucții, cea mai importantă fiind reprezentată de paraclis.

Este destul de ușor să ajungi la Mănăstirea Cheia, deoarece ea se află în localitatea cu același nume, pe drumul principal DN1A, care leagă Brașovul de Ploiești.

Adresă:                                  Cheia, Cod: 107356, județul Prahova

Nr. tel:                                   0769 217 149

Surse:                                     www.manastireacheia.ro/index.php/istoric

Susa foto: Miehs at ro.wikipedia

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mănăstirea Cheia – județul Prahova

1 proprietati