Mănăstirea Arbore - Arbore

Biserica veche din Arbore se află de-a lungul drumului național DN2K, care leagă orașele Milișăuți și Solca din județul Suceava. Se află la mai puțin de 35 de kilometri de Suceava și la 30 de kilometri de Gura Humorului.

Biserica "Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul" din Arbore (cunoscută și ca Biserica Arbore, deși nu este singura biserică din localitate) este o mănăstire ortodoxă ce a fost construită în anul 1502, în satul Arbore din comuna Omonima județul Suceava, de către hatmanul Luca Arbore. Ea se remarcă prin pictura murală exterioară și are ca hram sărbătoarea „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, pe data de 29 August.

Prima atestare a satului Arbore are loc într-un document întocmit la 15 ianuarie 1418, la curtea domnitorului Alexandru cel Bun (1400 - 1432). Această localitate a făcut parte din moșia Solcii, ale căror pământuri se întindeau de la Pietrele Muierii până la apa Sucevei, cuprinzând toate localitățile din acest areal. Inițial, satul s-a numit Solca de Jos.

La intrare în Mănăstirea Arbore, putem găsi următorul text: „Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârșirea Sfântului Duh, în zilele bine cinstitorului şi iubitorului de Hristos Domn Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, pan Luca Arbure, pârcălabul Sucevei, fiul bătrânului Arbure, pârcălabul Neamțului, a binevoit cu bunăvoința sa şi cu inimă curată şi luminată şi cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu ajutorul domnului său, a început a zidi acest hram întru numele „Tăierii capului cinstitului şi slăvitului prooroc înaintemergător Ioan Botezătorul”. Şi s-a început în anul 7010, luna aprilie 2 şi s-a sfârșit în același an, luna august 29″.

Luca Arbore, cel care a construit și a dat numele bisericii, a fost unul dintre cei mai mari boieri pe care i-a avut domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. Mai mult decât atât, el a fost sfetnicul lui Bogdan al III-lea și tutorele politic al lui Ștefăniță Vodă. Din păcate, diferențele politice au dus ca Ștefăniță Vodă să comande decapitarea portarului Sucevei, Luca Arbore, în anul 1523.

Date de contact:

Adresă:          DN2K 732, Cod: 727015, Arbore

Nr. tel:           0740 154 213

Surse:             ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mănăstirea Arbore - Arbore

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.