Mănăstirea Agapia din județul Neamț

Mănăstirea Agapia din județul Neamț este un punct de interes național, datorită istoriei cu care aceasta este asociată. Mănăstirea a fost ctitorită între 1642 și 1642, de către Gavriil Coci, fratele lui Vasile Lupu, domnitor al Moldovei în acea perioadă. Biserica este opera unui arhitect grec de la Constantinopol, Enache Ctisi, iar hramul acesteia este dedicat Sfinților Voievozi Mihai și Gavriil. Până în anul 1803, biserica era o obște de călugări, dar la ordinul lui Alexandru Moruzi, Mănăstirea Agapia din județul Neamț a devenit o mănăstire, dar și o școală, de maici. Pe meleagurile sale, maicile învățau psaltichie, limba greacă, broderie, țesătorie și multe altele.

Din păcate, în anul 1821 mănăstirea a fost distrusă de către turci, lucru atestat de textul care domină intrarea în lăcașul sfânt: "Această sfântă mănăstire au pătimit primejdii cu arderea focului, atât înlăuntrul cât și afară, despre turci, la tulburarea ce s-a urmat în anul 1821, la septembrie 16 zile, atât chiliile înăuntru, cât și pe afară dimprejur. Iară în anul 1823, în zilele prea înălțatului domn Ioan Sandu Sturza Voievod, prin blagoslovenia Prea sfințitului Mitropolit al Moldovei, Chirio Chir Veniamin Costache, și prin osârdia și sârguința surorii Preasfinției Sale maica Elisabeta schimonahia, stareța acestei sfinte mănăstiri, s-au meremetisit și s-au tencuit, atât înăuntru cât și în afară și s-au și acoperit din veniturile mănăstirii și ajutorul creștinilor. Drept aceasta, spre veșnica pomenire a acelor ce s-au ostenit și au ajutat și spre aducerea aminte de primejdia ce s-au întâmplat, s-au însemnat pe această piatră, la anul 1823, iunie 30." (citat preluat de pe agapia.mmb.ro)

Dar, de-a lungul anilor, Mănăstirea Agapia din județul Neamț a fost renovată, unde, în anul 1858, marele pictor Nicolae Grigorescu a refăcut pereții interiori ai bisericii, timp de 3 ani. Deși testul timpului nu a fost prea blând cu biserica, ea a fost, din nou, renovată timp de 14 ani, între 1995 și 2009, iar în ziua de astăzi putem să o admirăm în toată splendoarea ei.

Date de contact:

Adresă:           comuna Agapia, cod: 617005, jud. Neamț

Nr. tel:            0233 244736 / 0768 085709

Surse:             ro.wikipedia.org

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mănăstirea Agapia din județul Neamț

2 proprietati