Complexul Muzeal Național Moldova din Iași

Complexul Muzeal Național Moldova se află în centrul orașului Iași în Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1. Sediul acestuia se găsește în Palatul Culturii, iar complexul cuprinde patru mari muzee: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul de Artă. Totodată, din cadrul complexului mai face parte și Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului Cultural. 

Muzeul de Istorie al Moldovei prezintă exponate din întreaga istorie moldovenească, din perioada medievală până în zilele noastre. Astăzi, muzeul expune două expoziții temporare principale: „Curtea domnească din Iași: o istorie redescoperită” – fiind puse în valoare ruinele Curții Domnești și „Socializare și divertisment la 1900” – unde se încearcă redarea atmosferei sfârșitului secolului XIX.

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” adăpostește, în ziua de astăzi, peste 11.000 de obiecte ce aparțin istoriei din punct de vedere tehnic, cum ar fi primele dispozitive de înregistrare și redare a sunetului. Momentan, există două expoziții temporare principale: „Instrumente de muzică mecanică” – unde putem găsi o sumedenie de automate muzicale, cum ar fi cutii și ceasuri muzicale, simfonioane și polifoane, piane mecanice și așa mai departe și „RetroTehnica”- unde sunt exemplificate momentele importante din evoluția științei și a tehnicii mecanice.

Muzeul Etnografic al Moldovei a fost prima instituție de acest gen din Moldova, fiind întemeiată în anul 1943 și organizată de către Ion Chelcea. Deși de foarte mult timp acesta a fost închis, el a fost redeschis recent după 8 ani de lucrări de restaurare. La fel ca și în cazul muzeelor de mai sus, astăzi exista aici două expoziții temporare permanente: „Sărbătoarea în sat. Spiritualitate și artă” și „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”.

Muzeul de Artă este prima instituție de acest gen din Principatele Române Unite, fiind inaugurată în anul 1860 pe data de 26 Octombrie. Deși există o mulțime de obiecte de în cadrul muzeului, putem găsi, în această perioadă, următoarele două expoziții: „Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași” și „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași”. Mai mult decât atât, există si galerii de artă expuse în cadrul muzeului, cum ar fi: „Galeria de artă românească modernă”, „Galeria de artă contemporană românească” și „Galeria de artă europeană”.

Complexul Muzeal Național Moldova din Iași se află într-una dintre cele mai iconice clădiri din Iași: Palatul Culturii. Acesta se află la capătul uneia dintre cele mai vizitate părți ale Iașiului, unde clădirea grandioasă domină întreaga zonă și reprezintă, de departe, cel mai frumos și impresionant obiectiv turistic din acest oraș.

Adresa: Piața Ștefan cel Mare și Sfant nr. 1., 700028, Iași

Tel: 0232/218.383

Surse: www.muzeul-moldova.ro / palatulculturii.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Complexul Muzeal Național Moldova din Iași

3 proprietati