Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel din Săpânța este probabil unul dintre cele mai cunoscute și vizitate obiective turistice de la noi din țară, atât de români cât și de străini. Locul poate fi interpretat ca și un muzeu în aer liber, datorită pietrelor funerare inedite, ce sunt marcate cu diferite mesaje ce reprezintă, prin rime, viața persoanei înmormântate. Acesta este unic în toată lumea, iar totul se atribuie unei singure familii, care a pus acest lăcaș inedit în istorie, dar și în cultura României.

Sculptorul Dumitru Pop – Tincu este cel care creează, în ziua de astăzi, crucile și textele regăsite pe morminte. Mai mult decât atât, el a înregistrat „crucea de Săpânța” la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, deoarece au existat multe persoane care au încercat să copieze modelul unic pe care acesta l-a continuat. Prima cruce din Săpânța a fost inaugurată în anul 1935, iar de atunci, mai ales cu ajutorul lui Dumitru Pop, există peste 800 de pietre funerare, fiecare create într-un mod unic. Unele dintre ele dispun de două mesaje, pe o parte și pe alta a crucii, unul dintre fiind referitor la viața persoanei respective, în timp ce pe cealaltă este expus motivul morții.

Fondatorul Cimitirului Vesel a fost Stan Ioan Pătraș, iar pe crucea acestuia scrie, la început, următoarele:


„De cu tînăr copilaș

Io am fost Stan Ion Pătraș

Să mă ascultaț[sic] oameni buni

Ce voi spune nu-s minciuni”

Cimitirul se află în localitatea Săpânța, la doar 4 kilometri de granița cu Ucraina. Localitatea se află pe Drumul Național DN19 care leagă satul de Baia Mare. Distanța dintre aceste două localități este de 86 de kilometri.

Adresă:                      Sapânța, Cod: 437305

Surse:                         www.digi24.ro / Foto by:  Calatoresc.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cimitirul Vesel din Săpânța

1 proprietati