Cheile Turzii din judetul Cluj

Pe Valea Hășdate, într-o zonă deosebit de pitorească, se află Cheile Turzii, o arie protejată prin lege în România. Aceasta s-a format în urmă cu 150 de milioane de ani, cu ajutorul râului Hășdate, care a curs pe aceste meleaguri dându-i forma pe care o putem aprecia în ziua de astăzi.  Aici putem găsi o mulțime de oportunități de petrecere a timpului liber. Pe teritoriul său avem stânci înalte de sute de metri, care domină întregul peisaj, peșteri care sunt bogate din punct de vedere istoric și cultural, deoarece au fost găsite rămășițe umane și dovezi că ele au fost locuite de strămoșii noștri, plante rare care au ajutat zona să devină protejată prin lege, și multe altele. 

Cheile Turzii dispune de peste 60 de peșteri, fiecare unică și impresionantă. Istoria ne spune că multe dintre aceste peșteri au fost refugii pentru mulți dintre locuitorii orașelor și satelor din zonă, mai ales pe timp de război. Aceștia veneau adeseori și se ascundeau în peșteri, mai ales în perioada celor două războaie mondiale. În tot complexul, avem parte de cel puțin 200 de trasee pentru alpinism, dar și o mulțime de drumuri marcate pentru cei care iubesc drumețiile pe jos. Printre cele mai importante drumuri amintim despre: 

  • Circuitul Crestelor Cheilor Turzii: Se pleacă de la Cabana Cheile Turzii și se sosește în același punct, de aceea apare numele de circuit. Traseul durează aproximativ 5 ore și este marcat cu puncte roșii, iar priveliștilor oferte de el sunt absolut incredibile.
  • Turda George - Mănăștur, Cluj: Deși traseul nu are un nume propriu zis, el nu e ușor de făcut. Distanța totală este de nu mai puțin de 29 de kilometri! Traseul este marcat de dungi roșii și te va purta printre cele mai sălbatice și deosebite locuri din natură. Vei pleca din Turda George și vei trece prin Tureni, Casele Micești, Cabana din Pădurea Făget, Cabana de pe Râul Făget și vei ajunge la destinație după aproximativ 10 ore, la baza sportivă Mănăștur.

Pentru a ajunge la Cheile Turzii, va trebui să ajungi mai întâi în satul Cheia, după care poți merge pe Drumul Județean DJ103G până ajungi la intersecția cu DJ103I. Fie că ești cu mașina sau te-ai pornit într-o drumeție, este ușor să ajungi din Cheia la Cheile Turzii, întregul traseu fiind de doar 3 kilometri.

Adresă:            Turda DJ103I

Surse:             ro.wikipedia.org

Informatii si poze preluat de pe ClujTravel.com

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cheile Turzii din judetul Cluj

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.