Unul dintre cele mai deosebite și iconice obiective turistice din Cluj Napoca este reprezentat de Cetățuia. Acesta veghează asupra orașului dintr-o poziție relativ centrală din Cluj Napoca și este recunoscută de localnici ca fiind un loc extrem de relaxant. Mai mult decât atât, este recunoscut ca fiind cel mai romantic loc din întregul oraș, datorită priveliștilor pe care le oferă asupra întregului oraș, în special pe durata apusului și al răsăritului.
Cetățuia se situează la o altitudine de peste 400 de metri, iar fortificațiile și zidurile vechi ne duc parcă într-o altă lume. Ruinele sunt impresionante ne aduc aminte de perioada în care Clujul se numea Napoca sau Napuca. Vechea Cetate a fost construită începând cu anul 100 d.Hr., dar zidurile care mai delimitează cetățuia a fost construită între anii 1715 și 1735 de către arhitectul Giovanni Morando Visconti.
În vârful dealului unde se află Cetățuia, găsim Hotelul Belvedere, o construcție impresionantă care oferă priveliști panoramice deosebite. De fapt, există o sumedenie de metode de petrecere a timpului liber in această zonă. Găsim o mulțime de bănci și locuri de unde putem admira luminile care acaparează orașul pe timpul nopții, este o terasă cu un bar care e vizitat de persoanele de toate vârstele. Cetățuia din Cluj Napoca reușește să unească mai multe generații prin simplitatea și, totodată, prin încărcătura istorică și culturală pe care aceasta o deține.
Cetățuia din Cluj Napoca a fost construită inițial cu un singur scop, acela de a asigura o protecție pentru oraș, deoarece a coincis cu terminarea dominației austriece. Cu toate acestea, istoria ne spune că lucrurile nu au fost întotdeauna așa: În perioada revoluției din 1848, cetățuia a fost folosită ca și închisoare, unde au fost, de fapt, executați mai mulți eroi ai revoluției din acea perioadă.
Cetățuia se află în partea de Nord a Canalului Someșul Mic în centrul orașului Cluj Napoca, iar intrarea principală se face fie prin Strada Emil Racoviță. Autobuzele care traversează această zonă a orașului sunt: 27, 30, 8, M26 și M34. Singurul troleibuz care trece în vecinătate este numărul 5.
Adresă: Strada Emil Racoviță 60a, Cod: 400124, Cluj-Napoca
Articolul complet despre Cetatuia din Cluj Napoca