Cetatea Deznei din Dezna – județul Arad

Cetatea Deznei este un obiectiv turistic din România care nu primește atât de multă atenție pe cât merită. Conform legendei, această construcție adăpostea, acum sute de ani, haremul unui comandant de oști, care ar fi fost distrusă în totalitate după ce o fată a dat foc depozitului unde se afla praful de pușcă. Deși nu se știe cu exactitate, conform scrierilor istorice este crezut că cetatea a fost construită unde la începutul anilor 1300, iar ea a avut un rol crucial în această zonă a României. Cetatea Deznei a funcționat, cel puțin în Evul Mediu și după această perioadă, ca un sistem de apărare pentru Transilvania, fiind un stâlp de rezistență împotriva invaziei turcilor de la sfârșitul secolului al XVI-lea.

Cetatea Deznei a fost pierdută, totuși, invadatorilor în anul 1574, dar a fost recuperată 22 de ani mai târziu. Cu toate acestea, ea dispare în totalitate ca fortificație spre sfârșitul secolului al XVII-lea, atunci când turcii au reușit să cucerească această parte a Transilvaniei. Ea se află în apropierea comunei Dezna, mai exact pe dealul Ozoiu, un deal înalt de 400 de metri, cetatea fiind în centrul unei cnezat românesc vechi. În ziua de astăzi, cetatea se află în ruine, doar câteva ziduri mai rămân în picioare pentru a spune poveștile prin care a trecut.

O legendă populară ne spune că turcii au folosit acest complex ca și harem pentru un conducător din armata lor. Astfel, ei aveau prizonieri și sclavi în cadrul complexului, iar, într-o noapte, o fată creștină a reușit să scape și incendiat depozitul unde se afla praful de pușcă. E posibil ca aceasta să mai mult decât o legendă, deoarece este demonstrat că cetatea ar fi fost distrusă din cauza unei explozii.

Cetatea Deznei din Dezna se află în partea de nord a comunei, în apropierea Drumului Județean DJ792B, care leagă Sebiș de Moneasa. Dacă vii dinspre Sebiș, cetatea se află pe partea stângă, înainte de a ajunge la Hanul Pescăresc Dezna, în apropierea râului Dezna.

Adresă:                                   Comuna Dezna, Cod: 317110, jud. Arad                  

Coordonate GPS:                   46.408427 / 22.255667

Surse:                                     ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cetatea Deznei din Dezna – județul Arad

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.