Vechimea meseriei de olărit, din comuna suceveană Marginea, este aproape una mitică, iar prin ceramica neagră, cu reflexe sidefii, satul bucovinean a ajuns cunoscut în întreaga lume. Marginea, dacă nu este singurul, este cu siguranță cel mai important centru de producere a ceramicii negre din Bucovina. O mâna de oameni, care și-au făcut din olărit un mod de viață, continuă să învârtă roata și să ardă, în cuptorul înăbușit, vasele de lut, la fel cum au făcut și strămoșii lor. Cu toate acestea, olarii din Marginea sunt tot mai puțini la număr - meșterii bătrâni duc secretele meseriei în pământul pe care l-au mângâiat o viață întreagă, în timp ce tinerii tânjesc să plece din sat și caută alte îndeletniciri mai bănoase.
Două familii mai păstrează vie tradiția autentică a olăritului la Marginea: Magopat și Pascaniuc. Bătrânul Dumitru Pascaniuc s-a stins din viață în anul 2000, lovit de o boală necruțătoare, iar secretele olăritului sunt păstrate de ceilalți membri ai familiei. Frații Magopat, Ion și Gheorghe, împreună cu un văr, au dezvoltat, după anul 1989, o timidă afacere, pornită chiar de la producerea și valorificarea ceramicii negre. În centrul satului, la șosea, asociația familială a fraților Magopat a ajuns sa dea de lucru, în timp, la 12 oameni, care își câștiga pâinea din olărit. "Bunicul meu, Ilie Magopat, care a trăit 83 de ani, a fost olar, ca și tatăl meu, Vasile Magopat. Și străbunicul, care a trăit pe la o mie opt sute și ceva, Gheorghe Magopat, tot olar a fost", ne-a spus Ion Magopat. El a început să învârtă roata înca din copilărie, iar prin 1972, la 20 de ani, când s-a angajat la atelierul de ceramică al Cooperativei meșteșugărești din comună, cunoștea deja meseria foarte bine. "La acea vreme, lucrau în atelier peste 40 de oameni.”, spunea acesta.
Este absolut incredibil cum, după multe generații, acești oameni încă mai duc tradițiile transmise de către bunicii și străbunicii lor. Ceramica Marginea este, de fapt, un adevărat complex, deoarece aici găsim produse din ceramică neagră pe care oricine le poate cumpăra, o sală evenimente unde sunt expuse diferite obiecte vechi, dar și un restaurant ce este condus de familia Magopat.
Date de contact:
Adresă: Str. Principala nr. 1246, Cod: 727345, Marginea, județul Suceava
Nr. tel: 0745 922 949 // 0744 892 538
Surse: gurahumorului.info / ceramicamarginea.ro