Catedrala Mitropolitana Ortodoxa

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj Napoca este una dintre cele mai mari și impresionante din România, ea fiind, de fapt, pe locul 3 în topul celor mai înalte lăcașuri monahale. Ea a fost construită la începutul secolului al XX-lea, mai exact între anii 1920 și 1930. Cu toate acestea, ea nu a devenit, în mod oficial, catedrală episcopală decât abia în anul 1973. Ea a fost sfințită în anul 1933, unde a participat Miron Cristea (Patriarhul României din acea perioadă), Nicolae Bălan (Mitropolitul Transilvaniei), Nicolae Ivan (Episcopul de Cluj), Regele Carol al II-lea, dar și fiul său, cel care a devenit ulterior Regele Mihai.

Catedrala Mitropolitană a fost plănuită de către arhitecții Constantin Pomponiu şi Georges Cristinel și prezintă detalii arhitecturale tipice din acea perioadă pentru construcțiile monahale: triconc înalt, cu două turnuri pe partea principală a acestuia, iar în interior un naos cu pronaos, acoperite de o cupolă superbă care veghează intrarea. Aceștia au devenit arhitecții măreței clădiri după ce au câștigat concursul de proiecte organizat pentru construcția clădirii. Altarul, arcada de deasupra soliei, absidele naosului și icoana hramului au fost pictate de către Virgil Moraru.

Regele Carol al II-lea este și el legat, într-o oarecare măsură, de Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj Napoca, deoarece la inaugurarea acesteia el a donat celebrul candelabru imens care domină întreaga biserică, aflat în naos. Al 2-lea candelabru care se află în pronaos a fost donat de către Patriarhul Miron Cristea.

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj Napoca este o construcție superbă, din toate punctele de vedere și reprezintă un punct de pelerinaj pentru mulți dintre cei care vizitează orașul. Aceasta se află în inima orașului, iar pentru a ajunge aici cu transportul în comun puteți alege unul dintre următoarele autobuze: 24B, 30, 35, 52, 8 și M31.

 

Date de contact:

Adresă:                       Piata Avram Iancu 18, Cod: 400117, Cluj Napoca

E-mail:                       secretariat@mitropolia-clujului.ro

Nr. tel:                        0264 431 004

Surse:                         www.mitropolia-clujului.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Catedrala Mitropolitana Ortodoxa

3 proprietati