Castelul Teleki din Milas - judetul Bistrita Nasaud

Castelul Teleki din satul Comlod, comuna Milas este localizat la 22 de kilometri vest de Reghin. Pe fatada cladirii se gaseste o inscriptie care atesta constructia sa in anul 1756 de catre Istvan Wesselenyi de Hadad. Tot pe aceea fatada se pot vedea blazoanele celor doua familii care au construit cladirea. Acestea au fost adaugate la 30 de ani de la constructia cladirii.

Stilul in care a fost construit castelul este baroc transilvanean, avand tenta rurala. Parterul este in acest stil, cu bolti la interior, arce de leagan in partea superioara a golurilor si doua ferestre ovale pe fatada principala. Subsolul palatului este acoperit cu bolti de factura renascentista. Asimetria cladirii o face sa iasa in evidenta, o latura fiind vitrata, iar latura opusa are un numar redus de goluri. In trecut palatul era inconjurat de o gradina cu numeroase alei, dar care in prezent este aproape inexistenta.

In secolul al XIX-lea cladirea a ajuns in posesia familiei Teleki, iar in 1951 este nationalizata, iar din 1989 a fost preluata de Consiliul Judetean Bistrita. In prezent Castelul Teleki este intr-o stare de degradare avansata. Partea cladirii care s-a pastrat cel mai bine este utilizata ca magazin.

Adresa: comuna Milas, sat Comlod, nr. 35, judet Bistrita-Nasaud

Sursa: monumenteuitate.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Castelul Teleki din Milas - judetul Bistrita Nasaud

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.