Castelul lui Gheorghe Martinuzzi din Vințu de Jos

Castelul lui Gheorghe Martinuzzi este o clădire ce a fost construită pe ruinele unei vechi mănăstiri catolice de către persoana care îi poartă numele, undeva la mijlocul secolului al XV-lea. Biserica ce a stat pe aceste meleaguri înainte a fost construită la sfârșitul secolului al XII-lea și era, în acea perioadă, singura mănăstire dominicană din întreaga regiune istorică a Transilvaniei. Aceasta a funcționat timp de minimum 100 de ani, călugării fiind alungați de-a lungul anilor pentru a facilita construcția noului castel.

Gheorghe Martinuzzi era îndrăgostit de stilul arhitectural renascentist, iar acest lucru este extrem de vizibil chiar și în ziua de astăzi, datorită detaliilor și elementelor aflate pe zidurile castelului, chiar dacă acesta istoric se află în ruine.

Gheorghe Martinuzzi a fost un călugăr catolic de originea croată și venețiană (tată său era croat, mama sa, descendenta unei familii de patricieni venețieni), în 1535 devenind episcop de Oradea Mare, eventual devenind cardinal. Între anii 1541 și 1551 a fost chiar și guvernatorul Transilvaniei, perioadă în care a construit cetatea Gherla, clădire care poate fi vizitată și în prezent.

Gheorghe Martinuzzi și-a văzut sfârșitul în anul 1551, pe data de 16 Decembrie, când mercenari de origine austriacă, conduși de generalul Giovanni Castaldo, au reușit să cucerească castelul și l-au asasinat. Dar, după cum bine știm, există și legende care circulă în popor. O legendă cunoscută printre localnici este aceea că Martinuzzi ar fi fost asasinat de general deoarece ar fi ascuns o comoară, un tezaur bogat în monede antice. Legenda mai spune că acest castel este bântuit chiar de Martinuzzi, supărat pe cei care i-au luat viața într-un mod atât de violent.

În prezent, castelul poate fi vizitat în orice moment al zilei, deoarece este considerat o ruină și este ignorat de către autorități. Ruinele se află în apropierea Domeniilor Martinuzzi, un obiectiv turistic cunoscut pentru cei din Transilvania. Dacă vrei să ajungi aici și vii dinspre Alba Iulia, va trebui să ajungi în Vințu de Jos pe Drumul Județean DJ107C, iar mai apoi să faci dreapta după ce ai trecut de Parcul Central. După aceea, la doar 1 kilometru distanță, pe partea din stânga, vei putea admira clădirea care conține o istorie atât de tumultoasă.

Adresă:                                              Vințu de Jos, județul Alba

Coordonate GPS:                               45.99751 // 23.47881

Surse:                                                 www.wikiwand.com // Foto by: ofotografie.blogspot.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Castelul lui Gheorghe Martinuzzi din Vințu de Jos

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.