Casa Memorială Fefeleaga din Bucium

Fefeleaga este o nuvelă creată de către marele scriitor Ion Agârbiceanu de care au auzit mulți dintre români, publicată în anul 1908. Dar un lucru mai puțin știut este faptul că personajul principal nu este doar unul fictiv. Agârbiceanu a fost inspirat dintr-un caz real, el a descris, mai mult sau mai puțin, povestea reală a unei femei care a trăit în localitatea Bucium din județul Alba, pe nume Sofia Danciu. Ea a trăit între anii 1869 și 1951, iar viața ei a fost descrisă în amănunte în opera literară pe care i-a dedicat-o marele scriitor.

Ion Agârbiceanu i-a dedicat acesteia o nuvelă, iar consătenii din Bucium au decis să facă un lucru similar pentru personajul care a marcat dezvoltarea culturală a românilor. Aceștia au decis să creeze o casă memorială pentru personajul nostru, dar clădirea a ajuns într-un final mai mult un complex muzeal, cu multe obiecte și poze care aparțineau și o portretizau pe Sofia. Din păcate, la începutul anilor 2008, casa a suferit din cauza unui incendiu, ea fiind distrusă aproape în totalitate. Deși localnicii, dar și consiliul local al județului Alba, au dorit restaurarea muzeului, el nu va mai fi niciodată la fel, deoarece au fost pierdute în incendiu majoritatea obiectelor ce aparțineau personajului din „Fefeleaga”. Totuși, casa a fost oarecum restaurată și, în momentul de față, puteți să vizitați acest tărâm magic de la poalele Munților Apuseni.

Pentru a ajunge în localitatea Bucium, dacă vii dinspre Abrud, trebuie să urmezi cursul șoselei DN74 și să faci stânga pe Drumul Județean DJ107I, după 4 kilometri, urmând cursul râului Abrud. După ce ai intrat pe DJ107I, după aproximativ 8.5 kilometri vei ajunge în satul străvechi care domnește pe aceste meleaguri de peste 650 de ani.

Adresă:                                               localitatea Bucium, jud. Alba

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Casa Memorială Fefeleaga din Bucium

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.