Casa Memorială Alexandru Vlahuță de la Agapia din județul Neamț

Alexandru Vlahuță este un scriitor român care a trăit între anii 1858 și 1919, fiind cunoscut mai ales după ce a scris România Pitorească, un volum de proză care conține un atlas geografic al țării noastre. Acesta comentează prin stilul lui caracteristic toate drumețiile pe care le-a avut pe meleagurile noastre, iar câteva dintre capitole sunt: „Pe Dunăre. De la Orșova la Sulina”, „Pe Marea Neagră”, „În Munții Noștri”, „Valea Prutului [Iașii]” și „Țara. Poporul”.

Casa Memorială Alexandru Vlahuță reprezintă în ziua de azi, de fapt, un muzeu memorial, unde acesta a trăit o mare parte a vieții sale. Acesta se află în comuna Agapia, în apropierea mănăstirii cu același nume. În anul 2004, muzeul a fost introdus pe lista monumentelor istorice din județul Neamț, pentru a putea recunoaște impactul cultural și istoric pe care scriitorul l-a avut pentru români.

Nicolae Grigorescu a fost prima persoană care a inaugurat pictura românească modernă și reprezintă un simbol național. El a fost cel care a pictat biserica ce aparține mănăstirii, iar întreaga lucrare reprezintă o incredibilă operă de artă. Mănăstirea este importantă pentru Alexandru Vlahuță deoarece soția acestuia și părinții ei s-au călugărit aici, unde și-au petrecut o perioadă mare din viață. Soția acestuia a construit o căsuță în preajma bisericii, în timp ce Alexandru Vlahuță o vizita adeseori, mai ales pe timpul verii.

La mijlocul secolului al XX-lea, Mitropolia Moldovei și Sucevei a investit în remodelarea și renovarea Casei Memoriale Alexandru Vlahuță, unde au fost expuse diferite obiecte personale ale scriitorului, pentru a putea transforma casa într-un muzeu. Totodată, este bine de știut că muzeul este administrat de Mănăstirea Agapia.

Programul de vizitare a Casei Memorial Alexandru Vlahuță este de Marți până Duminică, între orele 09:00 și 18:00, în timp ce Luni muzeul este închis. Pentru a ajunge aici, va trebui să folosiți Drumul Național DN15F, stradă ce se află la intersecția cu DN15C, care leagă Humulești de Bălțătești.

Date de contact:

Adresă:          Agapia, Cod: 617010

Nr. tel:           0233 244 736

Surse:            ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Casa Memorială Alexandru Vlahuță de la Agapia din județul Neamț

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.