Casa Matei Corvin sau Casa Mehffy din Cluj Napoca

În secolul XV pe teritoriul României avea loc tranziția de la stilul arhitectural gotic la cel renascentist. Casa Matia sau “Casa Mehffy” din Cluj-Napoca este singurul exemplu din oraș care a fost construit în acea perioadă și și-a păstrat atât elementele gotice, cât și cele renascentiste. Clădirea inițială avea majoritatea elementelor din stilul arhitectural gotic, dar i-au fost adăugate, de-a lungul anilor, în special în secolul al XVI-lea, diferite elemente renascentiste, motiv pentru care Casa Matei Corvin din Cluj Napoca este unică pe aceste meleaguri.

Clădirea se află pe teritoriul Vechii Cetăți Napoca și a fost inaugurată, așa cum a fost menționat mai sus, undeva în perioada secolului al XV-lea. Ea a avut mai multe îndeletniciri până în zilele noastre: a fost casa sau hanul patricianului sas Stefan Kolb, după care a fost transformată în închisoare și chiar spital, pentru o perioadă scurtă de timp.

György Zala, unul dintre cei mai cunoscuți sculptori maghiari care a trăit între anii 1858 și 1937, a fost implicat în realizarea unei plăci comemorative, care spune următoarele:

 

„În această casă s-a născut, în 27 martie 1443,

Matia cel Drept (Matei Corvin),

fiul lui Ioan de Hunedoara și al Elisabetei Szilagyi.

Grația marelui rege

a scutit casa natală de orice împovărare.

Principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi al II-lea

a întărit privilegiile acestei case.

Regele nostru apostolic, Francisc Iosif I,

a onorat-o cu vizita sa în 23 septembrie 1887

și, cu o donație mărinimoasă, a avut grijă,

să fie însemnată pentru veșnica pomenire.

Vestitoare a pioșeniei și stimei, această placă comemorativă a fost

pusă de către orașul liber regal al Clujului pe casa natală a celui mai

mare fiu al său. 1888.” – text preluat de pe wikipedia.

 

Casa Matei Corvin din Cluj Napoca a suferit din cauza unui nivel ridicat de degradare, fapt ce a dus la restaurarea ei în anul 1940 cu ajutorul arhitectului Károly Kós. Cu toate acestea, elementele introduse nu au fost pe placul autorităților comuniste, care au ordonat înlăturarea multora dintre ele.

Deoarece se află în incinta vechii cetăți din Cluj, există o mulțime de posibilități de a ajunge aici. Dacă vei călători cu mijloace de transport în comun, atunci e bine de știut că autobuzele 30, 35, 8, 9, M26, M31 și troleibuzele 1, 2, 5, și 6 au stațiile în apropierea complexului. 

 

Citeste articolul complet despre Casa Matei Corvin

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Casa Matei Corvin sau Casa Mehffy din Cluj Napoca

3 proprietati