Biserica Domneasca Busteni Prahova

Biserica Domnească din Bușteni a fost ridicată în anul 1889 de către familia regală, actul fiind semnat de către regele Carol I și soția sa, regina Elisabeta. Biserica a fost proiectată de către arhitectul Socolescu, cu ajutorul unor meșteri italieni, iar aceasta a fost construită din piatră de carieră ce a fost minată din masivul Caraiman. Biserica Domnească este o adevărată operă de artă din toate punctele de vedere. Pictorul Agnes Exner de origine daneză a fost cel care a lucrat la pictura principală din cadrul bisericii, dar aceasta a fost complet ștearsă în jurul anilor 1934, când întreaga biserică a fost pictată din nou cu ulei, de către Gheorghe Belizarie, un pictor celebru din acea perioadă. În plus, icoana ce are tema „Lăsați copiii să vină la mine” a fost creată de Gheorghe Tătărăscu în anul 1874 pentru familia regală, dar regina Maria a decis în 1927 să doneze pictura impresionantă bisericii domnești.

Din păcate, de-a lungul Primului Război Mondial, mai exact între anii 1916 și 1918, o mare parte a complexului bisericesc a suferit, cea mai importantă pierdere fiind sutele de documente și volume de cărți pierdute din arhiva bisericii, după ce au fost arse.

Cu toate acestea, biserica a suferit mult de-a lungul anilor, fiind necesare mai multe lucrări de restaurare. Din această cauză, începând cu anul 2010 au fost efectuate mai multe lucrări de conservare și restaurare ale picturilor din cadrul bisericii, dar și asupra gardului care înconjoară construcția și a casei parohiale.

Biserica Domnească din Bușteni se află în mijlocul orașului Bușteni, pe Bulevardul Libertății numărul 65, stradă ce leagă, în fapt, Azuga de Sinaia. Chiar dacă te afli în Bușteni din alte motive, este recomandat să vizitezi Biserica Domnească, și nu doar din punct de vedere religios. Picturile ce le prezintă acest lăcaș sunt de-a dreptul impresionante, iar multe dintre ele au o valoarea inestimabilă.

Adresă:                                  Bulevardul Libertății 95, Cod: 105500, Bușteni, jud. Prahova            

Nr. tel:                                   0722 613 543

Surse:                                     planiada.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera