Biserica cu lună din Oradea

Oradea este orașul de reședință al județului Bihor, cu clădiri ce prezintă în mod predominant elemente gotice și de art nouveau, rămășițe ale dominației Imperiului Austro-Ungar. Biserica cu Lună a fost inaugurată în anul 1790, iar numele și l-a luat după mecanismul unic ce a fost construit în pe turla bisericii. Mecanismul are la centrul său o sferă, pe jumătate neagră și jumătate aurie, care se mișcă în funcție de cum fazele lunii și arată, aproape cu exactitate, mișcările de rotație pe care le are satelitul natural al Pământului. Georg Rueppe a fost cel responsabil de mecanismul unic cu sferă, iar proiectul său a fost terminat în anul 1793, an care a marcat și instalarea dispozitivului. 

Biserica cu Lună a fost denumită în trecut Catedrala Adormirea Maicii Domnului și este unul dintre monumentele emblematice ale Oradei. Construcția bisericii a început în 1784 și a fost proiectată de Petru Petrovici, Arhiepiscopul Aradului de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Clădirea a fost inițial dezvoltată în stilul arhitectural baroc și, pe alocuri, bizantin, dar au fost adăugate, în anii ce-au urmat, elemente din stilul neoclasic.  

Locul unde se află biserica a fost răvășit de incendii la începutul secolului al XVIII-lea, dar, ca printr-o minune, clădirea monahală nu a suferit și a rămas intactă de-a lungul secolelor. În interiorul său avem multe obiecte ce pot fi considerate inestimabile, cum ar fi un iconostas vechi de peste 150 de ani, dar și o mulțime de icoane și picturi.

În ziua de astăzi, Biserica cu lună din Oradea este un obiectiv turistic important care e deschis în fiecare zi, de Luni până Duminică, între orele 8 și 20. Deși locul e vizitat de turiști, biserica încă își practică atribuțiile și astăzi. Biserica se află la intersecția următoarelor străzi: Piața Unirii și Strada General Traian Moșoiu. Mijloacele de transport în comun care ajung în apropierea bisericii sunt: autobuzele 24B, 30, 35, 8 și M31 și troleibuzele 1 și 5.

Adresă:                       Piața Unirii nr. 2, Oradea

E-mail:                       contact@bisericaculuna.ro

Nr. tel:                        0259 434 246 / 0742 477 118

Surse:                         www.bisericaculunaoradea.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Biserica cu lună din Oradea

1 proprietati