Biserica Buna Vestire - Catedrala mică din Târgu Mureș

Biserica Buna Vestire este un edificiu religios ce a fost construit între anii 1926 și 1936, înainte de interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma (care a avut loc în anul 1948), când toate lăcașele de cult care erau legate de statul italian au fost restructurate și sfințite în alt hram. Biserica Buna Vestire a fost construită după modelul unei biserici din Roma, numită Bazilica Sfântul Petru, dar după 12 ani de la sfințirea ei, deși era cu specific greco - catolic, ea a trecut sub patronajul Bisericii Ortodoxe, acesta fiind responsabil de lăcașul cult și în ziua de astăzi.

Biserica Buna Vestire mai este știută și ca Biserica Ortodoxă, dar deoarece mai există un edificiu similar la capătul celălalt al Pieței Trandafirilor, ea a fost botezată, cel puțin în mod popular, ca și „Catedrala Mică”. Deși edificiul are sub 100 de ani de când a fost construit, are parte de o istorie destul de complicată, deoarece două grupuri religioase se luptă pentru controlul asupra bisericii. Comunitatea Greco – Catolică a dat încercat să obțină legal controlul asupra bisericii, deoarece toate dovezile indică același lucru care este stipulat și în istorie: Biserica Buna Vestire a fost construită de către Protopopiatului Greco – Catolic pentru comunitatea lor. Așadar, în anul 2004 ei au câștigat în primă instanță procesul, dar la recurs Biserica Ortodoxă a fost cea care a fost câștigătoare de cauză. În ziua de astăzi, Protopopiatului Greco – Catolic încă luptă și încearcă să recupereze una dintre clădirile care au fost sustrase de către autoritățile române la mijlocul secolului al XX-lea.

„Catedrala Mică” se află inima orașului Târgu Mureș, în capătul Sudic al Pieței Trandafirilor, pe strada Tușnad la numărul 1. Din caz că nu știai, pe acest petic de pământ poți găsi o mulțime de clădiri vechi, cum ar fi biserici, muzee, dar și un număr mare de restaurante, baruri, și multe altele. Târgu Mureș este un oraș pe care nu trebuie să îl rateze în vacanța pe care ți-ai propus să o faci în regiunea istorică Transilvania.

Adresă:                                   Strada Tușnad nr. 1, Piața Trandafirilor, Târgu Mureș, jud. Mureș

Coordonate GPS:                   46.54163 / 24.55758

Surse:                                     visit-mures.com

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Biserica Buna Vestire - Catedrala mică din Târgu Mureș

3 proprietati