Situata in sud-vestul judetului Sibiu, Marginimea Sibiului este o zona etnografica unica in Romania. Aceasta este defapt teritoriul din fostul Ducat al Almasului, avand drept nucleu satele din jurul cetatii Salgo, cel mai important fiind Salistea, fostul sediu al scaunului cu acelasi nume.
Astazi Marginimea Sibiului cuprinde 18 localitati: Boita, Sadu, Rau Sadului, Talmaciu, Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Fantanele, Vale, Rod, Poiana Sibiului etc.
Marginimea Sibiului este una dintre cele mai vechi vetre ale etnogenezei romanesti. ‘’Marginenii’ erau locuitorii acestor sate, deoarece locuiau intr-o zona de contact intre munte si deal. Locuitorii zonei se ocupau de cresterea animalelor, iar pe aceste teritorii se aflau centre de oieri foarte renumite: Saliste, Orlat, Rasinari.
Obiectivele turistice de vizitat din aceasta zona sunt: Muzeul de icoane pe sticla de la Sibiel, Cetatea Salgo de la Sibiel, tabara de sculptura ‘’Poiana Soarelui’’ de la Saliste, biserici sasesti fortificate, statiunea Montana Paltinis, muzee etnogtrafice, Muzeul de locomotive cu aburi, Parcul natural Cindrel, Schitul cu hramul ‘’Schimbare la fata’’.
Muzeul de icoane pe sticla denumit Pr. Zosim Oancea detine cea mai mare expozitie de icoane pe sticla din Transilvania (peste 700 de icoane). Opera parintelui Zosim Oancea si a comunitatii din Sibiel s-a constituit in anul 1969, si a avut parte si de sustinerea unor institutii si donatori privati romani si straini.
Muzeul de locomotive cu aburi Sibiu, inaugurat in anul 1994 prezinta 35 de locomotive cu aburi fabricate intre anii 1885-1958 la uzinele din Romania, Germania, Suedia. SUA si Austria.
Statiunea Paltinis favorizeaza coborarile pe schiuri si sportul de performanta pe t imp de iarna pentru iubitorii de schi. Vilele din aceasta zonea au fost declarate monumente istorice datorita vechimii lor de peste un secol. Acestea sunt: Casa Turistilor, Casa Medicilor si Casa Monaco. Aerul puternic ozonizat de aici, bogat in aerosoli si radiatii ultraviolete este un factor terapeutic pentru turistii care doresc sa se relaxeze si sa uite de stresul cotidian si aerul poluat al oraselor aglomerate. Aici se pot trata asteniile, surmenajul fizic si intelectual, anemiile, problemele pulmonare dar si deficientele de crestere ale copiilor.
Schitul bisericii de lemn ‘’Schimbare la fata’’ adaposteste mormantul filosofului Constantin Noica. Biserica a fost sfintita in anul 1927. Aici a petrecut filosoful ultimii sai ani din viata iar in acest timp a infiintat Scoala de la Paltinis. Acest schit a devenit un loc de pelerinaj cunoscut incepand cu anul 2006, cand mitropolitul ardealului, Laurentiu Streza a donat o bucatica din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.