Statiunea Ocna Sugatag - statiune cu apa sarata in Maramures
Statiunea Ocna Sugatag - statiune cu apa sarata in Maramures

Ocna Sugatag este resedinta comunei cu acelasi nume, care se gaseste in Depresiunea Maramures , la o distanta de 20 de km de municipiul Sighetul Marmatiei si la o altitudine de 490 de m. Aceasta localitate a fost pentru prima data mentionata intr-un document in anul 1355.

Din aceasta zona populatiile antice realizau extractii de sare. La sfarsitul secolului al XIV-lea au inceput exploatari permanente de sare, organizate in cadrul unor ocne de ‘’Camara Regala a Sarii’’. Ocna Paul Silvestru a fost atestata in anul 1489, an in care a fost atestat si grupul de mine ‘’Ana-Iuliana si Elisabeta’’, care apartinea domeniului regal. O data cu anul 1777 cand s-a dezvoltat industria exploatarii de sare, statul habsburgic a adus la Ocna Sugatag mineri specializati din mai multe tari ale Europei: germani, maghiari, cehi si polonezi. In anul 1896 in aceasta regiune erau deschise 3 ocne care au fost inchise in anul 1950, pentru ca s-au infiltrat masive de apa dulce. Cu trecerea timpului aici s-au format cateva lacuri sarate.

Dupa prabusirea vechilor mine pentru exploatarea sarii s-a format un lac sarat, datorita caruia localitatea a ajuns si statiunea balneara, lucru la care au contribuit si izvoarele minerale clorosodice.

Aici sunt folosite diferite proceduri (bail calde in bazine, hidroterapie, aerohelioterapie si bai reci) pentru tratarea diferitelor afectiuni precum: afectiunile reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artoze si poliartoze), afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, afectiuni post-traumatice, afectiuni neurologice periferice, afectiuni ginecologice). Acest loc amenajat pentru tratarea afectiunilor poarta denumirea de ‘’Hanul Margine’’, iar namolul prezent aici concureaza cu cel de la binecunoscutul lac Techirghiol.

Daca ajungeti in aceasta zona, puteti vizita rezervatia naturala ‘’Padurea Craiasca’’, cu o suprafata de 44 de hectare, aflata la o altitudine de 485 de metri. Aveti ocazia sa vedeti aici cele mai frumoase exemplare de gorun din tara, dar si un conifer cu frunze cazatoare numit zada.

Locuri de cazare in regiune gasiti la pensiuni, hoteluri si cabane. Cabana Ioana Ocna Sugatag este o cabana rustica, situata la 100 de metri de statiune. Pensiunea Delia Ocna Sugatag este o cabana din lemn, amplasata intr-o zona linistita si relaxanta la la 500 de metri departare de statiune. Pensiunea Stana Ocna Sugatag este situata in statiune, iar accesul se face pe drumurile nationale dinspre Sighetul Marmatiei dar si dinspre Baia Mare. Daca doriti cazare la un hotel, Hotelul Eurosind Ocna Sugatag si Hotelul Salina Ocna Sugatag va stau al dispozitie sau cauta mai multe oferte de cazare si turism pe Cazare.info