Ghid despre locurile de parcare din București
Ghid despre locurile de parcare din București

Găsirea unui loc de parcare în București poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă nu ești familiarizat cu orașul și nici nu vrei să îți fie ridicată mașina de pe o parcare interzisă.

De aceea, există câteva aplicații specializate pentru parcările publice și private și vom trece împreună prin acestea imediat, pentru a vedea ce posibilități avem și cam cât de mult ne-ar costa.

Aplicația Parking București este ușor de folosit și puteți plăti rapid taxa parcării. Din fericire, aplicația este gratuită, se descarcă din App Store sau din Google Play și prin crearea unui cont puteți primi toate informațiile necesare legate de posibilitățile de parcare disponibile. În ceea ce privește plata, există posibilitatea de a plăti fie online, fie cash. Pentru asta, se poate folosi fie cardul bancar, fie un simplu SMS la 7458. Softul bine programat vă va configura și ruta pentru parcarea la locul dorit, așadar nu va trebui să vă stresați prea tare. Parcarea publică poate fi achitată și prin aplicația amparcat.

În ceea ce privește logica prețurilor stabilite pentru orele de parcare, Primăria Municipiului București a optat pentru împărțirea metropolei in 3 zone. Astfel, pentru îmbunătățirea accesului la instituţii publice, la unităţile de învăţământ şi la spitale, Bucurestiul a fost împărțit în 3 zone de taxare, în funcție de proximitatea de centru.

1.  Zona 0

Zona 0 reprezintă centrul și acoperă parcajul subteran Intercontinental, între străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I. Tot în zona 0 intră parcajul subteran din Piaţa Unversității, cu străzile N. Bălcescu – I. Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Halelor – I. C. Brătianu. Din aceeași categorie fac parte și zona parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu – Sf. Vineri – Calea Moşilor – H. Botev – C. Coposu și zona parcajului suprateran Unirea, cu străzile C. Coposu – M. Basarab – Mircea Vodă – Unirii – Brătianu.

Pentru zona 0, tariful este cel mai mare, de 10 RON/oră, de luni până duminică, pe durata întregii zile. Același tarif rămâne neschimbat și pe timpul nopții.

2.  Zona 1

Din punct de vedere geografic, zona 1 este localizată între zona 0 și suprafața următoare: Piaţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – str. Nerva Traian – bd. Gh. Şincai – str. Lanariei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B. P. Hașdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzeşti – Piaţa Victoriei. Tariful în această zonă este mai ieftin, doar 5 RON/oră și este valabil în zilele lucrătoare, de luni până vineri, de la 06:01 la 18:00. Există spații de parcare 24/7 în locurile cu un număr ridicat de vizitatori.

Tariful de parcare în zona 1 este înjumătățit față de cel din zona 0. În plus, unele locuri de parcare sunt chiar și mai ieftine, costând 2,5 RON/oră, în intervalul luni-vineri, de la 18:01 la 06:00. Excepție fac zonele unde nu este extins tariful de 5 lei/oră.


Este important de știut că pentru zonele 0 și 1, durata maximă de parcare este de cel mult 2 ore. Orice oră depășită va fi taxată dublu.

3.  Zona 2

Zona 2 se întinde între zona 1 și limita administrativă a Bucureștiului și are tarife mai mici, respectiv 2,5 RON/oră și 1,5 RON/oră. Contravaloarea parcării de 2,5 RON/oră trebuie plătită între zilele de luni și vineri, în intervalul orar 06:01 – 18:00. În locurile cu un număr mai mare de vizitatori, această taxă trebuie achitată 24/7. Prețul adițional de 1,5 RON/oră revine de luni până vineri, în intervalul orar 18:01 – 06:00, în locurile unde obligativitatea achitării tarifului de 2,5 RON/oră nu este extinsă.

Parcarea poate fi achitată și prin aplicația TPARK, disponibilă în peste 40 de orașe din România.

4.  Parcare privată

Parcarea privată este întâlnită în special pentru cei care călătoresc cu avionul și doresc să își lase mașina undeva în afara aeroportului pentru câteva zile, fără a plăti sume exagerat de mari. De exemplu, în apropierea aeroportului Henri Coandă, la doar 3 minute cu mașina, există o astfel de parcare cu 550 de locuri. Transportul de acolo până la aeroport este asigurat de firma Parcare Otopeni prin intermediul a două microbuze cu câte 8 locuri fiecare și serviciile acesteia, care funcționează 24/7. Parcarea beneficiază de supraveghere video, personal angajat permanent aflat la dispoziția clienților și iluminare pe timpul nopții.


Descoperă cele mai importante obiective turistice din București pe care merită să le vizitezi dacă ajungi în capitală.