Cetatea Rasnov din judetul Brasov
Cetatea Rasnov din judetul Brasov

Cetatea Rasnov este situata pe dealul calcaros din sudul orasului Rasnov, din judetul Brasov si este unul dintre cele mai bine pastrate fortificatii din Transilvania. Orasul Rasnov se afla la aproximativ 15 km de sud-vestul orasului Brasov, pe vechiul drum comercial, care lega prin trecatoarea Bran fosta capitala a Tarii Romanesti, Campulung Muscel.

Aceasta cetate controla in trecut prin pozitia sa strategica accesul in Transilvania dinspre Valea Rasnoavei. Cetatea a fost mentionata pentru prima data in anul 1335 cu ocazia unei navaliri a tatarilor in Tara Barsei, unde a fost pustiit intregul tinut in afara de cetatea de pe dealul Tampa de la Brasov si cetatea Rasnov. Aceasta a rezistat atacurilor deoarece era puternic fortificata.

Cetatea a fost construita din piatra si caramida si detine 8 turnuri patrulatere si unul poligonal. Aceesul in cetate se face printr-o incinta inconjurata de un zid de piatra, care acum este in ruina. Cetatea are doua curti: una exterioara si una interioara. In curtea exterioara se depozita armamentul si alimentele, iar in curtea interioara erau casutele locuitorilor ce erau utilizate pentru adapost.

A rezistat mai multor atacuri ale otomanilor iar cu ajutorul clopotului din incinta se anunta populatia de un viitor atac.

Astazi cetatea este vizitata de turisti care pot vedea in interiorul ei muzeul de arta feudala unde sunt expuse unelte, armei, galerii, mobilier de epoca, armuri, stampe, porturi specifice secolului, fotocopii ale documentelor din acea vreme dar si obiecte neobisnuite ale secolului nostru, o masca de tortura si un jug care era utilizat pentru transportarea prizonierilor.

Cei care doresc suveniruri, pot cumpara de la buticurile amenajate in fostele case ale fostilor locuitori. Printre obiectele pe care le pot achizitiona se numara: obiecte de arta, carti despre istoria locului, pietre semi-pretioase etc. In centrul cetatii este amenajat un bar-terasa pentru cei interesati.

Aici au avut loc de-a lungul timpului o serie de evenimente importante cum ar fi Festivalul de Film Istoric de la Rasnov. Aici au avut loc filmari pentru filmul ‘’Nemuritorii’’ regizat de Sergiu Nicolaescu, ‘’Dacii’’, ‘’Mihai Viteazul’’, ‘’Columna’’, astfel incat orasul a castigat titlul de ‘’cetate a filmului istoric romanesc’’. Dar nu numai regizorii romani au decis sa filmeze aici, pentru ca in anul 2002 regizorii americani au ales aceasta zona pentru a filma pelicula ‘’Cold Mountain’’, care a fost premiata cu un Oscar, iar protagonistii au fost Jude Law si Nicole Kidman.

Aceasta cetate a purtat in trecut denumirea de ‘"Cetatea Taranea".