Ce conditii trebuie sa indeplineasca pensiunile pentru a avea 4 stele?
Ce conditii trebuie sa indeplineasca pensiunile pentru a avea 4 stele?

Condiții necesare pentru o pensiune de 4 stele

Pensiunile turistice au cunosc în ultima vreme o ascensiune în ceea ce privește preferințele clienților în comparație cu hotelurile. Criteriile de evaluare și permisivitatea legată de amenajarea și condițiile care trebuie oferite oaspeților au dus la deschiderea a mai multor unități de cazare de tip pensiune. În general, pensiunile oferă o atmosferă mai primitoare față de hoteluri, fiind mai călduroase și mai aproape de necesitățile turiștilor.

Pensiunile turistice trebuie să aibă o capacitate de cazare de până la 15 camere, totalizând maximum 60 de locuri, și pot funcționa în locuințele cetățenilor sau în clădiri independente. Cei care doresc și înființarea unui restaurant trebuie să aibă în vedere că numărul de locuri la mese trebuie să fie minim 40 de locuri, iar aceste spații vor fi clasificate drept unități de alimentație publică.

Cei care doresc deschiderea unei pensiuni de 4 stele trebuie să aibă în vedere condițiile obligatorii care sunt impuse de lege, dar și criteriile suplimentare de clasificare. Nu trebuie uitat faptul că minim o persoană trebuie să fie absolventă a unui curs de formare în domeniu cel puțin administrator de pensiune turistică.


Criterii obligatorii legate de starea generală a clădirii

Clădirile pensiunilor de 4 stele trebuie să aibă un aspect foarte bun atât la interior, cât și la exterior. Clădirile, inclusiv anexele gospodărești, trebuie să fie curate și bine întreținute. Aspectul general al clădirii trebuie integrat în stilul arhitectural cu specific local. La exterior trebuie să existe o firmă luminoasă privind însemnele distinctive cu tipul, denumirea și categoria de clasificare a unității. În curte trebuie amenajate spații verzi și locuri de odihnă și relaxare precum chioșcuri, pavilioane sau terase acoperite. Parcarea proprie este o condiție obligatorie.

Criterii obligatorii camere și baie pensiune 4 stele

Una dintre principalele criterii privind organizarea spațiilor este legat de accesul în camerele de dormit și în grupurile sanitare direct, fără a se trece prin alte camere folosite pentru dormit. Trebuie amenajate spații corespunzătoare pentru prepararea mesei, dotate cu echipamente de preparare și conservarea a alimentelor. Camerele cu un loc trebuie să aibă o suprafață minimă de 15 mp, cele de două locuri, dormitorul din apartament și salonul din apartament trebuie să fie de 18 mp. În fiecare cameră este obligatoriu grupul sanitar propriu. Legate de instalațiile necesare, pensiunile de 4 stele trebuie să aibă încălzire centrală sau cu gaze la sobă de teracotă, sursă de încălzire în camerele de baie, instalație de apă curentă caldă/rece la bucătărie, racord la rețeau publică de canalizare sau la mijloace proprii de colectare și epurare și racord la rețeaua electrică. Număraul maxim de locuri permise într-o cameră este 2.


Grupurile sanitare trebuie echipate cu cadă sau cuvă de duș, lavoar și WC. Dotarea camerelor trebuie făcută cu mobilier uniform ca stil și calitate, pat cu saltea și salteluță de protecție, plapumă, pled sau pături, perne mari, cearșaf pentru pat și cearșaf pentru pătură, pătură sau pled, cuvertură de pat, masă și scaune, dulap sau spații amenajate pentru haine, cu umerașe, cuier, oglindă, veioză sau aplică la capătul patului, prosoape de față și prosoape plușate pentru baie. Pe lângă acestea mai sunt obligatorii perdelele și draperiile, pahare, vaze pentru flori sau aranjamente florale, televizor în cameră cu recepție canale tv, televizor în spațiile comune cu recepție canale tv. Garsonierele și apartamentele vor avea în plus o canapea de 2 sau 3 persoane, fotolii sau demifotolii, masă sau măsuță, frigider, set de pahare pentru apă, vin, coniac și perdele și draperii.

Bucătăriile trebuie dotate cu plită electrică sau cu gaze, cuptor cu microunde, cafetieră, vase și ustensile de bucătărie din inox și echipamente pentru păstrarea prin frig a alimentelor.

Punctajul necesar pentru clasificarea unității de cazare ca pensiune de 4 stele este minim 130 puncte. Pe lângă criteriile obligatorii, criteriile suplimentare sunt punctate numai cele care nu sunt obligatorii pentru categoria respectivă. Astfel, puteți obține puncte în plus pentru aspectul general al construcției, dotarea spațiilor, dotarea bucătăriilor și protecția turiștilor.