Amenzi pentru portalurile de turism care oferă reclamă unităților de cazare neclasificate
Amenzi pentru portalurile de turism care oferă reclamă unităților de cazare neclasificate

Conform secretarului de stat din Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri și Turism George Brezoi, citat de Mediafax, în țara noastră există câteva mii de unități de cazare neclasificate, care își desfășoară activitatea la negru. Cele mai multe dintre ele se află în zone rurale, unde inspecțiile nu sunt foarte frecvente. 

Totodată, în România activează mai mult de 100 de site-uri care promovează ofertele de turism din întreaga țară, iar cele ale structurilor neclasificate se numără printre ofertele cărora li se fac publicitate.

George Brezoi a declarat pentru Mediafax în luna decembrie a anului trecut că ”în momentul de faţă, site-urile de rezervări turistice nu verifică unităţile de cazare care se înregistrează, dacă sunt sau nu clasificate. Nu cere nimeni unei structuri de cazare care se înregistrează pe site să vadă dacă are certificat de clasificare şi dacă e autorizat. Ca să împiedicăm concurenţa neloială, o să obligăm site-urile să nu îi mai promoveze pe cei fără autorizaţie de funcţionare, pentru că altfel primesc amendă. Atunci le tăiem canalul de comunicare online, care e cel mai important pentru ei, şi le mai rămâne doar să se ducă la stradă cu cheile”. 

În consecință, portalurile de turism online care promovează ofertele de turism ale structurilor de cazare neclasificate sunt pasibile de amenzi care pot ajunge la suma de 20.000 de lei. Proiectul legislativ este formulat de către Departamentul IMM, Turism și Mediu de Afaceri și va fi aprobat în acest început de 2015.

Motivul pentru care s-a decis amendarea site-urilor care promovează aceste oferte a fost formulat tot de Brezoi, care a declarat următoarele: ”Ideea este că e mult mai simplu să controlezi 100 de site-uri, decât câteva mii de structuri de cazare. Plus că nu poţi să intri la oameni în curte. Noi avem lista cu unităţile clasificate şi vedem acolo dacă structurile care apar pe site-uri sunt şi pe listă. Dacă ştiu că vor fi amendate, portalurile vor începe să solicite certificatul de clasificare, pe email, scanat, nu contează, în momentul în care unitatea de cazare se înregistrează pe site ca să se promoveze. Dacă cei care nu sunt clasificaţi sunt persoane fizice care deţin nişte camere, nu persoană jurudică sau PFA, noi putem doar să notificăm la primărie sau la poliţie. Nici în prezent nu au voie să funcţioneze, dar nu le interzice nimeni să se promoveze pe site-uri”.

Numărul total al structurilor de cazare prezente în România se ridică la circa 8000 de bucăți. 

sursă foto