Prezentare
Suceava este reședința județului cu același nume, fiind unul dintre cele mai vechi și importante orașe ale României. Acesta se află în nord–estul țării, în Podișul Sucevei, situat pe cursul râului Suceava, afluent de dreapta al Siretului. Prima atestare documentară certă este în 1374, în actul dat de Petru I Mușatinul în Cetatea Sucevei. Populația este constituită în mare parte de comunitatea română, dar există mici comunități de maghiari, rromi, ucrainieni, germani și alte naționalități.
Economie
Mediul economic este în dezvoltare, fiind acoperite o mare parte din domeniile de activitate prin firmele care activează în comerț, servicii, construcții, turism, industrie, învățământ, sănătate, asistență socială, agricultură și multe altele.
Educație
Învățământul superior este deservit de singura universitate care se află în oraș, Universitatea Ștefan cel Mare, înființată în 1963. De-a lungul timpului a trecut prin mai multe transformări, în prezent având mai multe facultăți în subordine, ale căror specializări acoperă o parte din cererile pieței de muncă. Studenții au de ales între specializările de Istorie, Geografie, Litere, Științele Comunicării și altele.
Turism
Suceava deține un potențial turistic ridicat datorită așezării geografice și a patrimoniului cultural și religios existent. Conform Ministerului Turismului, în municipiul Suceava există 27 de unități de cazare împărțite în hoteluri, pensiuni, vile și camere de închiriat.
Transportul rutier și aerian
Suceava este un important nod rutier și feroviar, iar transportul local și aeroportul întregesc rețeaua intra și interjudețeană a călătorilor.
Transportul feroviar se realizează pe magistrala 500, care leagă Bucureștiul de Vicșani. Din Suceava se poate ajunge pe cale ferată la Vatra Dornei, Bacău, Cluj-Napoca, Timișoara, Roman sau Brașov.
Pe cale rutieră, Suceava este străbătută de două drumuri europene, E85 și E58, care fac legătura cu orașele Bacău, București, Vatra Dornei, Botoșani, și oferă rute spre Transilvania și Ucraina.
Pentru cei care doresc o călătorie rapidă în interiorul și în afara țării, de pe Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare Suceava există curse directe spre București, Londra, Memmingen, Milano și Roma.
Transportul public local este deservit de autobuze, microbuze și taxi–uri. Rețeaua de autobuze oferă 11 rute de circulație, acoperind o mare parte din suprafața orașului. Pentru cei care doresc o deplasare rapidă și confortabilă în oraș există mai multe firme de taxi, printre care Taxi CSV (0230 922), Tin Taxi (0230 966), Euro Taxi (0230.511.111) oferă curse cu prețuri începând de la 1.3 RON/km.
Transportul inter și intra județean este deservit de autobuze și microbuze care au rute directe spre cele mai importante orașe din România precum Brașov, Târgu Mureș, București, Constanța, Galați, Roman sau Târgu Neamț. Din autogara Suceava se pot lua curse directe spre Iralia, Spania, Anglia, Ungaria, Olanda, Germania sau Austria.
Obiective turistice și instituții
Unul dintre cele mai vechi orașe din românia, Suceava, dispune de numeroase obiective istorice și turistice, care pot fi vizitate pe teritoriul localității și în împrejurimile sale. Sunt prezente numeroase busturi ale personalităților importante, statui cu semnificații istorice pentru zilele noatre, clădiri monument, mozaicuri parietale și monumente dedicate eroilor.
Diversitatea religioasă este reprezentată prin numeroasele biserici prezente în oraș. Astfel, se găsesc biserici ale cultului ortodox, Biserica ortodoxă Mirăuți construită în secolul al XIV–lea, fiind cea mai veche biserică din Suceava, Biserica Catolică Sfântul Ioan Nepomuk construită între anii 1820–1822, Biserica armnească Sfântul Simion cu turnul clopotniță aferent, Biserica Evanghelică construită în 1868 de o comunitate germană din oraș și Sinagoga Gah, locașul de cult al evreilor.
Complexul muzeal Bucovina curpinde principalele obiective turistice ale orașului Suceava, dar și case memorialele Simion Florea Marian, Nicolae Labiș, Eusebiu Camilar, Solca, Bilca și muzee aflate în alte localități ale județului. Muzeele aflate sub umbrela complexului muzeal prezintă istoria orașului Suceava și a împrejurimilor.
La Muzeul de Istorie sun expuse în cele 27 de săli obiecte din epoca bronzului, cultura geto–dacă, obiecte de origine orientală, piese vechi etnografice, fotografii, documente, nasturi, bijuterii și multe altele.
Muzeul de Științele Naturii prezintă expoziții din lumea animală și vegetală din județul Suceava și colecții de mineralogie, petrografie, paleobotanică, paleozoologie, botanică, malacologie, etc. Secția de Etnologie și Artă Populară prezintă reconsituiri ale încăperilor unui han medieval. Etajul clădirii cuprinde piese importante de etnografie și artă populară din principalele zone ale județului.
Patrimoniul cultural–arhitectonic de factură populară din Bucovina este reprezentat în muzeul în aer liber din orașul Suceava. Acesta cuprinde 8 case de locuit, o crâșmă, un atelier de olărit, o moară de apă, o fierărie, o biserică, un celar și două gospodării tradiționale.
Cetatea de Scaun și Curtea Domnească din Suceava au fost construite la sfârșitul secolului al XIV–lea. În incinta acestora se pot vizita Fortul Mușatin, Palatul Domnesc, Turn locuință, Turn de poartă și anexele.
Timp liber
Parcurile din Suceava oferă un adevărat prijel de relaxare. Parcul Gării Iţcani are o suprafaţă de 2 ha, fiind amenajat de către autorităţile austro–ungare cu peste 20 de specii de arbori şi arbuşti. Parcul a fost dotat cu rondouri de flori, locuri de joacă pentru copii şi multe alte atracții.
Parcul Universităţii se întinde pe o suprafaţă de 3 hectare, fiind populat de mai multe specii de arbori și arbuști. Parcul deondrologic Şipote – Cetate a fost amenajat între anii 1975–1977 şi se întinde pe o suprafaţă de 7 hectare. În cele patru sectoare, vegetaţie de munte, vegetaţie de deal, vegetaţie de câmpie, vegetaţie de luncă, se găsesc alei, peluze, rondouri de flori, locuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, specii de arbori şi arbuşti.
Oraşul Suceava pune la dispoziţia locuitorilor şi turiştilor numeroase posibilităţi de distracţie. Complexurile comerciale oferă vizitatorilor magazine ale celor mai cunoscute branduri naţionale şi internaţionale, locuri de joacă pentru copii, cafenele, restaurante şi food-courturi unde puteţi degusta mâncare tradiţională şi internațională.
Puteţi petrece o după amiază relaxantă la Shopping City sau Iulius Mall. De asemenea, sunt prezente hypermaketuri, supermarketuri şi magazine de tip cash & carry. Pe străduţele pline de istorie se găsesc restaurante şi cafenele cochete, care vă aşteaptă cu specialităţi dintre cele mai diverse.