Satu Mare este resedinta judetului Satu Mare, situat in nord – vestul Romaniei, pe raul Somes, aproape de granita cu Ungaria si Ucraina. Populatie este formata din romani, maghiari, germani, tigani, urcainieni, evrei, italieni si alte etnii. Din punct de vedere al religiei, populatia este impartita in ortodocsi, reformati, romano – catolici, greco – catolici, penticostali, baptisti, martorii lui Iehova, adventisti de ziua a 7 – a si alte culte.
Invatamantul superior este reprezentat prin extensiile universitatilor cunoscute din Cluj Napoca si Arad. Astfel, Universitatea Babes Bolyai este prezent in Satu Mare prin specializarile Pedagogia invatamantului primar si prescolar si Administratie Publica, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca este prezenta prin facultatile de Construcsii de Masini si Automatica si Calculatoare, iar Universitatea de Vest din Arad ofera pregatire in specializarile Contabilitate si Informatica de Gestiune, Marketing si Ecologia si Protectia Mediului.
In Satu Mare exista, conform Ministerului Turismului, 19 unitati de cazare pentru toate gusturile si buzunarele. Astfel, cele 4 vile si hoteluri de 2** (stele), 13 vile, hosteluri si hoteluri cu servicii de 3*** (stele) si un hotel cu clasificare de 4**** (stele) sunt localizate pe tot teritoriul orasului, in apropierea punctelor de interes.
Transportul rutier si aerian
Transportul local de calatori este asigurat prin cele 40 de autobuze care circula pe 21 de linii, acoperind astfel marea parte a orasului. Reteau de taxiuri asigura transportul calatorilor in zonele neacoperite de transportul local. VIP Taxi ( 0261.945), Taxi Galant (0261.942), Cielo Taxi (0261.944) si Prima Taxi (0261.949) sunt firmele care ofera promtitudine si confort cu preturi incepand de la 1,44 RON/km.
Destinatiile nationale precum Arad, Bucuresti, Brasov, Constanta, Iasi, Alba Iulia sau Cluj Napoca sunt deservite de autobuze si microbuze cu plecare din autogarile prezente in oras. De asemenea, exista curse regulate zilnice spre Ungaria si Spania.
Prin gara Satu Mare trec zilnic peste 50 de trenuri, care ofera curse spre Arad, Timisoara, Zalau, Oradea, Baia Mare, Cluj Napoca si localitati din imprejurimile orasului. Spre Bucuresti exista o cursa directa zilnica cu plecare de pe Aeroportul International Satu Mare.
Prin Satu Mare trece drumul european E81, care leaga orasele Pitesti, Sibiu, Alba Iulia, Cluj Napoca de granita Ungarie, si drumul national DN19 Oradea – Sighetu Marmatiei.
Obiective turistice si institutii
O plimbare in Satu Mare dezvaluie monumente si cladiri istorice de mare valoare. Cele cinci biserici prezente in oras demonstreaza multiculturalitatea prezenta si sustin viata religioasa a comunitatii. Catedrala Romano-Catolica a fost construita intre anii 1830 – 1837 pe locul unei foste biserci baroce, construita in perioada 1786 – 1798. Ofata cu infiintarea noii episcopii in 1804 au fost necesare lucrari de reconstructie si extindere, astfel s-a largit corul, s-a anexat cate o sacristie la peretele nordic, respectiv sudic, deasupra carora s-a construit cate un oratoriu. Cel mai vechi clopot din orasul Satu Mare se afla in Biserica Reformata “cu lanturi”. Aceasta a fost ridicata intre anii 1793 – 1802, fiind imprejmuita de stalpi legati intre ei cu lanturi forjate, de unde si de numire de “biserica cu lanturi”. Stilul inspirat din arhitectura romaneasca traditionala este observabila la Biserica ``Sf. Arhangheli Mihail si Gavril``, construita intre anii 1923 – 1937. Biserica prezinta o cupola cu pandantive, un pronaos flancant cu doua turnuri laterale cu logii, un portal de intrare monumental trasat de o arhivolta cu profiluri bogat ornamentate cu briu in torsada si vrejuri de acant. Catedrala Ortodoxa “Adormirea Maicii Domnului” a fost contruita intre anii 1932 – 1937 pe stilul bisericilor romanesti cu braul exterior specific. Aceasta are un cor renumir, cu o traditie de peste 75 de ani. Sinagoga din Satu Mare serveste drept lacas de cult pentru adeptii cultului mozaic. Aceasta a fost construita intre anii 1889 – 1892, fiind ridicat pe locul primei sinagogi a orasului.
Muzeul judetean Satu Mare cuprinde doua sectii, fiind amplasat intr-o cladire construita in 1936. In sectia de istorie – etnografie se poate admira expozitiile de etnografie si mineralogie, iar in sectia de arta sunt cuprinse mai multe case si muzee istorice din judetul Satu Mare.
Pentru o priveliste de neuitat asupra orasului este recomandata vizitarea Turnului Pompierilor. Acesta are o inaltime de 45 m, fiind construit intre anii 1903 - 1904 cu scopul de prevenirea incendiilor si protectia impotriva lor.
Timp liber
Cladirea actualului teatru din Satu Mare a fost cladita in 1889, in pereţi fiind ingropate cate obiecte: monede, o istorie a teatrului şi o lista cu numele demnitarilor oraşului din acea perioada. Stilul neoclasic, cu un etaj, faţada, realizata in trei registre, şi sala de spectacole, decorata in stucatura, au fost realizate de arhitecţii Voijta Adolf şi Szikszay. In Teatrul de Nord au avut loc reprezentaţii ale trupei de amatori condusa de G. M. Sadoveanu, ale teatrului din Bucureşti şi ale trupei de amatori Zorile.
Amatorii de filme pot viziona oricand o proiecţie la GM Cinema 3D. Sala cu 70 de locuri ofera filme romaneşti si internaţionale in format 2D şi 3D cu sent Dolby Digital Surround.
Complexul comercial Grand Mall este localizat in vechiul centru comercial Metecom. Pe doua etaje sunt amplasate magazine de imbracaminte, incalţamintem cadouri şi articole pentru copii, o sala amenajata pentru gazduire de evenimente, o sala de sport şi un spaţiu generos pentru joaca şi evenimente pentru copii.