Ploiesti - Unul dintre cele mai importante orase ale Romaniei, municipiul Pitesti, este situat langa Bucuresti, fiind resedinta judetului Prahova. Populatia este compusa din comunitati de romani, tigani, maghiari, germani, greci si evrei, dar si alte etnii care dovedesc multiculturalitatea orasului. Din punct de vedere al religiei, cele mai importante confesiuni reprezentate sunt ortodoxa, crestini dupa evanghelie, romano – catolica, adventista, pensticostala, bptista, greco – catolica, reformata si musulmana.
Este un important centru economic al Romaniei, datorita exploatarii de petrol din zona orasului, devenind un oras industrial inca de timpuriu. A fost denumit Capitala Aurului Negru, aici construidu-se prima rafinarie din lume. Cele mai importante industrii prezente sunt industria extractiva a titeiului, alimentara a bauturilor si a tutunului, energiei electrice si termice, de masini si echipamente, constructiilor metalice si a produselor din metal, industria chimica, a fibrelor sintetice si artificiale. De asemenea, este dezvoltata si agricultura, atat in oras cat si in zona periurbana exista capacitati de prelucrare a productiei agricole.
Cea mai importanta institutie de invatamant superior din Ploiesti este Universitatea de Petrol si Gaze. Aceasta a fost infiintata la Bucuresti in 1948 ca urmare a dezvoltarii domeniului industriei de petrol si gaze din tara. In 1992, Institutul de Petrol si Gaze a fost transformat in Universitatea din Ploiesti. In prezent, structura academica a Universitatii de Petrol si Gaze include 5 facultati: Facultatea de Ingineria Petrolului si Gazelor, Facultatea de Inginerie Mecanica si Electrica, Facultatea de Tehnologia Petrolului si Petrochimie, Facultatea de Stiinte Economice si Facultatea de Litere si Stiinte.
Dezvoltarea economica, dar si amplasare pe un nod rutier important, a ajutat ascensiunea tursmului prin construirea de noi unitati hoteliere si ridicarea calitatii serviciilor. Conform Ministerului Turismului, in Ploiesti exista 21 de unitati de cazare, dintre care 6 hoteluri si moteluri de 2** (stele), 14 hoteluri si pensiuni turistice clasificate la 3*** (stele) si o pensiune turistica cu servicii si acomodare de 4**** (stele).
Transportul rutier si aerian
Orasul Ploiesti este un important nod feroviar si rutier, putand fi usor abordat din toate partile. Acesta este legat de Bucuresti prin Autostrada A3, de Brasov prin drumurile nationale DN1 si DN1A, de Buzau prin DN1B si de Targoviste prin DN72. Drumul european E60 leaga orasul Ploiesti de Constanta, Bucuresti, Targu Mures, Cluj Napoca, Oradea si vama Bors.
Prin cele doua gari importante ale orasului, Ploiesti Vest si Ploiesti Sud, trec zilnic peste 140 de trenuri care fac legatura cu orase precum Bucuresti, Galati, Brasov, Buzau, Roman, Iasi sau Suceava. Transportul local este asigurat de 256 de autobuze, 36 de tramvaie si 25 de troleibuze, care circula pe 38 de linii, asigurand accesul facil al calatorilor intre cele mai importante puncte ale orasului. Persoanele care doresc o calatorie rapida pot apela la firmele de taxi, Kontrac (0244.515.151), Index (0244.944), Galaxi (0244.544.444), Lodias (0244.511.222), Moltobela (0244.522.111), care ofera curse cu preturi incepand de la 1,28 RON/km.
Din cele cinci autogari, Gara de Sud, Gara de Vest, Strandului – Obor, Spitalul Judetean, Podul Inalt, exista autobuze si microbuze care asigura transportul calatorilor spre teriroriul periurban si restul judetului si al tarii. De asemenea, exista curse regulate spre Italia, Spania, Anglia, Turcia, Franta, Germania, Norvegia si Grecia.
Obiective turistice si institutii
Orasul Ploiesti a suferit de-a lungul timpului numeroase calamitati naturale si sociale, care au distrus o parte din bisericile si cladirile istorice. Astfel, a fost supus unei inundatii puternice in anul 1873, unui incendiu in 1943, unei bombardari din zeppelin in 1916 si doua cutremure in 1940 si 1977.
Singurul muzeu al petrolului se gaseste in Ploiesti, fiind inaugurat in 8 octombrie 1961. Printre cele peste 8.000 de exponate pot fi admirate macheta primei instalatii de foraj mecanic folosita in Romania, macheta „fabricii de gaz” din 1856 a fratilor Mehedinteanu de la bariera Rafov, felinare cu petrol din Bucuresti, istoricul fabricarii parafinei, uleiului, benzinelor, harti geologice, mostre mineralogice, diplome, medalii, fotografii apartinand unor personalitati din domeniu si o hecna actionata de cal. Muzeul Ceasului din Ploiesti este, de asemenea, singurul din tara. Aceasta si-a deschis portile in anul 1963, iar colectia prezinta evolutia mijloacelor de masurare a timpului, de la primele "ceasuri" -cadranele solare, ceasurile arzatoare, cu apa (schita ceasului cu apa preluata din d`Horologerie Ancienne) sau cu nisip-, pana la ceasornicele mecanice "antice" si cele moderne.
Diversitatea religioasa este reprezentata prin bisericile care se gasesc in oras. Astfel, se pot vizita Catedrala Ortodoxa Sfantul Ioan Botezatorul, o cladire impunatoare construita intre anii 1923 – 1937, Biserica Penticostala Emanuel, biserica-mama din care s-au infintat mai multe biserici locale in Ploiesti si in jud. Prahova, Biserica Crestina dupa Evanghelie Agape, Biserica Logos, Biserica Adventista de ziua a 7 – a, Biserica Catolica Cristos Rege, construita in stil neoromanic, si Biserica Crestina Baptista Metanoia.
In Ploiesti se poate vizita casa memoriala I. L. Caragiale, care a fost deschisa in 1930. Aceasta prezinta unele dintre cele mai importante momente din viata marelui dramaturg, scrisori, fotografii si obiecte. Casa natala a poetului Nichita Stanescu a fost transformata in casa memoriala in 13 decembrie 2002. Copilaria acestuia poate fi descoperita prin obiectele expuse in camerele bine pastrate, care ascund cateva piese simbol ce se regasesc in opera poetului.
Timp liber
Teatrul Toma Caragiu din Ploiesi este foarte dezvoltat, avand in componenta trei sectii: Drama, Revista si Papusi. Acesta a fost infiintat in 1947 sub titulatura de Teatrul Sindicatelor Unite. Patru ani mai tarziu acesta a fost transformat in Teatrul de Stat Ploiesti. Sectia de Drama este alcatuita din 26 de actori, un regizor artistic si doi regizori tehnici, care pun pe scena teatrului spectacole din literatura romana si cea universala. Sectia Revista a fost infiintat in mai 1975, la initiativa lui Toma Caragiu, fiind alcatuita din membrii trupei Majestic, care pun pe scena spectacole de muzica, dans, text, fast si vedete. Sectia de Papusi a fost fondata la 24 septembrie 1952 de Mihai Tulea. Iubitorii de proiectii cinematografice sunt asteptati la cele 4 cinematografe prezente in oras. Club Cinema Twins are o capacitate de 90 de locuri si este situat in Winmarkt Grand Center. Acesta permite vizionarea filmelor atat in format 2D, cat si 3D. Cu o capacitate de 810 locuri, cinematograful Premiera ii asteapta pe cinefili cu filme romanesti si internationale. Complexul cinematografic Cinema City este situat in interiorul complexului comercial Ploiesti Shopping City si dispune de 12 sali, din care 7 digital 3D. Un concept inedit este implementat in Ploiesti, un cinematograf 3D de tip cafenea, care permite vizionarea de filme 3D intr-un confort maxim, avand masute de cafea si canapele moderne.
Cu o plimbare pana la Gradinica Zoologica puteti descoperi pe o suprafata de 4 ha lei, jaguari, ursi spalatori, ursi carpatini, ponei, pekari, porci de apa, canguri rapizi de talie mica, lame Alpaca, maimute, precum si multe rase de pasari.
Iubitorii de cumparaturi au posibilitatea de a face cumparaturi in magazinele celor mai cunoscute branduri, care se afla in interiorul complexului comercial Ploiesti Shopping City. Printre cele peste 100 de magazine veti gasi magazine de imbracaminte, incaltaminte, cosmetice, sport si timp liber, accesorii, deciratii, copii, electronice si electrocasnice, servicii si farmacii. Distractia este garantata de locurile de joaca pentru copii, patinoarul pe timp de iarna si cel mai mare perete de catarat existent intr-un mall romanesc. Pentru relaxare sunt recomandate restaurantele, cafenelele si food – courtul, unde puteti gusrta din mancaruri traditionale si internationale.